Een gemiddeld persoon ademt zo’n 20.000 keer per dag. Gezonde lucht is dan ook van levensbelang. Sterker nog; ongezonde lucht is gevaarlijk en verhoogt het risico op astma, COPD en longkanker. Uit onderzoek van Nationale-Nederlanden – in samenwerking met TNO – blijkt echter dat er in veel woningen nog heel wat te verbeteren valt, vooral als het gaat om de luchtkwaliteit in huis.
De financiële dienstverlener onderzocht de luchtkwaliteit bij mensen in huis middels de Gezond Wonen Check; deze werd in vier maanden tijd ruim 36.000 ingevuld. NN Bank wil met het onderzoek het bewustzijn over een gezond binnenklimaat vergroten. “We zien dat het onderwerp enorm leeft”, legt Sitske Mauritz (directeur Hypotheken en Consumptief Krediet) uit. “Veel mensen zijn op zoek naar informatie hoe ze de luchtkwaliteit in huis kunnen verbeteren. Ook als ze al een groen energielabel hebben.”
Van kleine verbeterpunten tot serieuze ventilatie-problemen: uit de resultaten van de Gezond Wonen Check blijkt dat in 79% van de gevallen verbeteringen mogelijk zijn als het gaat om gezonde lucht in huis. Met name in de keuken kunnen behoorlijke stappen worden gezet. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een meerderheid (56%) nog op gas kookt en bij een kwart (24%) wordt het afzuigsysteem lang niet altijd aangezet. Terwijl tijdens het koken schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof en verbrandingsgassen.
Ook in de slaapkamer is er nog veel ruimte voor verbetering. Vier op de tien (42%) respondenten zegt in de slaapkamer geen ventilatiesysteem te gebruiken en ruim één op de drie (38%) geeft aan met het raam dicht te slapen. 5% zegt zelfs de slaapkamer nooit te ventileren. Dat terwijl frisse lucht in de slaapkamer zorgt voor meer productiviteit de dag erna en dat de kans op moeheid vermindert.
14% van de mensen die de check invulde geeft daarbij aan last te hebben van schimmel in de woon- of slaapkamer, wat slecht is voor de luchtwegen. Driekwart geeft aan dat ze altijd met de afzuiging aan koken. Volgens Piet Jacobs (senior onderzoeker bij TNO) is een afzuigkap echter lang niet altijd effectief. “Hoeveel lucht wordt er naar buiten afgevoerd? Of is er sprake van een recirculatiekap, wat bij koken op gas absoluut niet aan te bevelen is.”
Duurzaam en gezond
Uit eerder onderzoek van TNO blijkt dat één op de zeven onderzochte woningen niet voldoet aan de WHO-adviesnorm voor een gezond binnenklimaat. Tegelijkertijd toont de Gezond Wonen Check aan dat er veel interesse bestaat voor dit thema en mensen op zoek gaan naar informatie. “Je hoort veel over het verduurzamen van de woning, bijvoorbeeld door te isoleren. Zeker nu de energieprijs in rap tempo stijgt is dat extra belangrijk.”
“Maar ga je isoleren, dan is het ook belangrijk om goed te ventileren. Zodat je huis niet alleen duurzaam is, maar ook gezond. Net als bij advies over het verduurzamen van de woning kan de hypotheekadviseur ook bij het gezonder maken van de woning een belangrijke rol spelen. Door klanten bij de financiering van een verbouwing ook te wijzen op het belang van goede ventilatie en afzuiging en daardoor bij te dragen aan meer kennis en bewustwording over gezond wonen", aldus Mauritz.