ECB wil kapitaaleisen banken mogelijk koppelen aan klimaatdoelstellingen

30 maart 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Als het aan François Villeroy de Galhau ligt, koppelt de Europese Centrale Bank zijn kapitaaleisen binnenkort aan de (duurzame) transitieplannen van banken. Villeroy is lid van de raad van bestuur van de ECB en gouverneur van de Franse toezichthouder Banque de France. De opmerking van de Fransman komt op het moment dat ECB-functionarissen bevestigd hebben zich dit jaar te buigen over een mogelijke aanpassing van de regels omtrent de kapitaalvereisten van Europese banken.

Bloomberg schrijft dat de ECB-leden met de heroriëntatie van de kapitaaleisen willen beginnen zodra de lopende klimaatstresstesten zijn afgerond en geëvalueerd. De functionarissen waarschuwen alvast dat de mogelijke nieuwe methodologie controversieel zal zijn, gezien de onzekerheid over het tempo van de opwarming van de aarde en een data-schaarste over de bijbehorende financiële risico’s voor banken.

Villeroy pleitte er onlangs dus voor om de kapitaaleisen te koppelen aan de transitieplannen van banken. De Franse toezichthouder stelt dat banken verplicht moeten worden om dergelijke plannen te publiceren. Afwijkingen van de klimaatdoelstellingen die daarin zijn opgenomen én een materieel overgangsrisico vormen, zouden volgens hem moeten leiden tot een verhoging van de kapitaaleis – de buffer van banken om (on)verwachte verliezen op te vangen.

Villeroy sprak zich volgens Bloomberg daarentegen wel uit over het expliciet belonen of bestraffen van (niet) duurzame leningen. In plaats daarvan betoogde hij dat de aanpassing van de kapitaaleisen volledig gebaseerd zou moeten zijn op een beoordeling van de risico’s die financiële dienstverleners lopen.

Rekening houden met klimaatrisico’s

De visie van Villeroy verschilt daarmee van de voorstellen van de Council of Economic Policies van de ECB om de kapitaaleisen te ijken op basis van het klimaatrisico dat verbonden is aan specifieke activaklassen (zoals olie of gas).

Het persbureau schrijft dat de ECB ook nog de optie overweegt om banken scores toe te bedelen die vervolgens aan hun respectievelijke kapitaaleisen worden gekoppeld. De scores zouden daarbij een weerspiegeling moeten vormen van zowel het volume aan (niet) duurzame leningen, als de mate van het vermogen om financiële risico’s op te sporen en te beheren.

Al met al komt de aankondiging van de ECB om zijn regels omtrent de kapitaaleisen te herevalueren niet uit de lucht vallen. De Europese toezichthouder erkende onlangs dat zijn huidige kapitaalregeling voor banken geen rekening houdt met klimaatgerelateerde financiële risico’s. Daar komt binnenkort dus mogelijk verandering in.