ABN AMRO heeft zijn winst in het derde kwartaal meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. De bank sloot de periode af met een nettowinst van €743 miljoen (vorig jaar eindigde de bank op €343 miljoen) en een rendement op het eigen vermogen van 13,9%.
De bank profiteerde de voorbije maanden vooral van een boekwinst uit de verkoop van een aantal activiteiten. Zo verkocht de bank onder meer zijn pensioeninstelling aan Achmea, een zonnepark in Italië en zijn levensverzekeringsdochter aan NN Group.
Tegelijkertijd zag de bank zich nauwelijks genoodzaakt om de stroppenpot aan te vullen voor leningen die mogelijk niet meer kunnen worden terugbetaald. Hoewel topman Robert Swaak zich nog wel zorgen maakt over de onzekere toekomst, stelt hij dat ABN AMRO goed gepositioneerd is om de aankomende periode te doorstaan en zijn klanten in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk te ondersteunen.
Zo is Swaak blij met het feit dat ABN AMRO financieringen aan bedrijven en hypotheken aan consumenten kan blijven verstrekken. Het marktaandeel in hypotheken verbeterde in het derde kwartaal naar 19,1%. Resultaten die mede dankzij de rentestanden tot stand zijn gekomen. “Het is belangrijk dat je uit die negatieve rente-omgeving gekomen bent. En dat we gewoon weer rente kunnen gaan betalen aan spaarders. Dat is een goede ontwikkeling.”
Gebrek aan tegenvallers
Daarnaast blijkt uit de jaarcijfers dat de kosten behoorlijk zijn teruggelopen. Om één euro te verdienen moest ABN AMRO 58 cent uitgeven; in het vorige kwartaal ging het nog om ruim 75 cent. Een van de grote besparingen was het terugbrengen van het aantal ingehuurde medewerkers met 800 mensen.
Het Financieele Dagblad schrijft overigens dat het de bank ook ontbrak aan tegenvallers. "ABN en ook andere banken grossierden de laatste jaren in forse, vaak onverwachte afschrijvingen." De krant benadrukt echter dat de ABN AMRO, ondanks de slechte economische vooruitzichten, nauwelijks extra voorzieningen hoefde te nemen.
“We zijn al langer voorzichtig, waardoor we nu bestaande voorzieningen niet hoeven te verhogen. Dat betekent niet dat dit zo blijft, want voor dit kwartaal en de eerste kwartalen van volgend jaar blijven de economische scenario’s donker”, besluit Swaak.