Volgende NVB AML-standaard richt zich op not-for-profit sector

13 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Klanten uit de not-for-profit sector zullen in de nabije toekomst minder last hebben van het klantonderzoek door hun bank als de risico’s op witwassen of terrorismefinanciering laag zijn. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken op basis van zijn eerste Sector Standaard voor risicogebaseerd klantonderzoek bij not-for-profit organisaties.

Goede-doelorganisaties – maar bijvoorbeeld ook sportverenigingen en kerken – kregen de aflopen jaren te maken met drempels bij het regelen van hun bankzaken als gevolg van het klantonderzoek dat banken moeten doen vanwege Wwft-wetgeving. ING had het vorig jaar bijvoorbeeld zo druk, dat de bank een tijdelijke klantenstop aankondigde voor stichtingen en verenigingen.

De NVB heeft daarom in de afgelopen maanden in samenwerking met de betrokken brancheorganisaties en in afstemming met het Ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank hard gewerkt aan de Sector Standaard.

Met deze eerste Sector Standaard hebben de betrokken partijen gezamenlijk de factoren in kaart gebracht om te bepalen waar de echte risico’s op witwassen en terrorismefinanciering zitten, zodat het klantonderzoek door banken hier goed op kan aansluiten en de impact voor de sector verminderd wordt.

Risicofactoren

Om banken bij het klantonderzoek een goede inschatting te laten maken van de risico’s, beschrijft de Standaard een aantal risicoverlagende en risicoverhogende factoren. Het openbaar maken van de financiële jaarrekening of een CBF-keurmerk worden bijvoorbeeld gezien als risicoverlagende factoren.

Anderzijds; als een hulporganisaties werkt in een land waarop sancties van toepassing zijn, dan geldt dat juist als een risicoverhogende factor. Al met al moet de nieuwe Standaard duidelijke richtlijnen meegeven voor gericht klantonderzoek dat uitgaat van de insteek ‘meer waar nodig, minder waar het kan’.

“We kunnen niet zonder sportvereniging of goede-doelen-organisaties”, legt NVB-voorzitter Medy van der Laan uit. “Het is daarom goed dat we onze eerste Standaard voor deze sector publiceren.”

Van der Laan benadrukt echter dat het werk daarmee nog niet klaar is. “We zijn met veel meer sectoren in gesprek om het klantonderzoek beter te laten aansluiten op de risico’s.”

De NVB hoopt in de komende maanden Sector Standaarden voor onder andere sekswerkers, cryptobedrijven, detailhandel en automotive-bedrijven te publiceren.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.