ING heeft handen vol aan witwascontrole: stichtingen en verenigingen pas 2023 weer welkom
Stichtingen en verenigingen die klant willen worden bij ING zullen even geduld moeten hebben. De bank is zo druk met het controleren van nieuwe en bestaande klanten op witwassen dat ze pas volgend jaar weer een rekening kunnen openen.
Banken hebben al jaren de handen vol aan de naleving van de antiwitwaswetgeving en ING loopt nu simpelweg tegen zijn grenzen aan, zo laat de bank weten.
“ING heeft op dit moment onvoldoende capaciteit om voor stichtingen en verenigingen nieuwe aanvragen plus bijbehorend klantonderzoek zorgvuldig te verwerken”, aldus een woordvoerder. “De inspanningen om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren steeds intensiever geworden.”
Dit komt volgens de bank niet alleen door de steeds strengere wet- en regelgeving, “maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden”.
Vanwege de ongekende drukte op de know your customer-afdeling verwacht ING pas weer ergens in de eerste drie maanden van volgend jaar weer stichtingen en verenigingen te kunnen verwelkomen als rekeninghouder.
Verplichte bijdrage klantonderzoek omhoog
Uiteraard hangt aan de steeds intensievere inspanningen ook een steeds hoger prijskaartje. Daarom gaan verenigingen en stichtingen voortaan ook fors meer neertellen voor klantenonderzoek. Waar ze nu maandelijks 3 euro betalen wordt dat per september 7,50 euro.
Daarmee wordt de verplichte bijdrage gelijkgetrokken met die van onder meer bv’s, coöperaties en kerkgenootschappen. Eenmanszaken, vennootschappen onder firma en maatschappen blijven daarentegen nog altijd gevrijwaard van de kosten van het klantenonderzoek.
Miljoenenboetes
Dat ING zijn antiwitwasbeleid zo serieus neemt dat nu zelfs nieuwe klanten tijdelijk worden geweigerd komt niet uit de lucht vallen. In 2018 trof de bank een recordschikking ter waarde van 775 miljoen euro met het OM, vanwege nalatigheid in het tegengaan van financiële misdaad.
Ook ABN AMRO trof een hoge schikking (480 miljoen) en de Rabobank besloot na een waarschuwing van De Nederlandsche Bank een kwart miljard te investeren in het verbeteren van de controle. Bovendien hangt nog altijd een mogelijke boete in de lucht. Mocht die vallen, dan zijn alle drie de Nederlandse grootbanken financieel op de vingers getikt.