Citi, the Bank of America, JP Morgan Chase en Wells Fargo hebben zich teruggetrokken uit de Equator Principles.
De Equator Principles bestaan al bijna twintig jaar en vormen een ESG-raamwerk binnen de financiële sector om milieu- en maatschappelijke risico’s in grote industriële en infrastructuurprojecten te bepalen, beoordelen en beheren.
Het besluit van de vier Amerikaanse grootbanken stuit op veel kritiek.
Zo noemt Richard Brooks (Climate Finance Director bij Stand.earth) het vertrek tegenover The Guardian "een verontrustende stap", temeer omdat "het raamwerk door de banken zelf is opgesteld”. “Het is zowel ethisch schokkend als financieel onverantwoord. Het wordt steeds duidelijker dat deze banken zich alleen bekommeren om winst.”
De terugtrekking uit de Equator Principles maakt volgens The Guardian deel uit van een trend onder banken (die hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten hebben) om ESG-besluiten terug te draaien.
Zo zouden republikeinse staten in de VS de oorlog hebben verklaard aan het ‘woke kapitalisme’, komen BlackRock en Bank of America terug op eerder gemaakte duurzame beloftes en zou JP Morgan Chase een wel heel ingewikkeld rekenmodel geïntroduceerd hebben om te beoordelen wat de milieueffecten van specifieke projecten zijn.
Het vertrek van de banken uit de Equator Principles is volgens de krant slechts het laatste voorbeeld van grote financiële dienstverleners die steeds verder afstand lijken te nemen van duurzaamheidsinitiatieven.