Citigroup beboet na ‘dikkevingerfout’ ter waarde van $444 miljard

31 mei 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Citigroup is tegen een boete van £61,7 miljoen aangelopen. Deze ontving de bank vanwege een zogeheten ‘fat finger error’ ter waarde van $444 miljard, die leidde tot een verkoop van $1,4 miljard aan aandelen op de Europese markten.

Een handelaar van Citi had de bedoeling een pakket aandelen ter waarde van $58 miljoen te verkopen, maar voerde per ongeluk een waarde van $444 miljard in, vergelijkbaar met het BBP van Denemarken.

Het handelssysteem van de bank blokkeerde $225 miljard van het pakket, maar niet de resterende $189 miljard, dat naar een handelsalgoritme werd gestuurd. Het geselecteerde algoritme was ontworpen om delen van deze totale order gedurende de dag te verkopen.

Citigroup beboet na ‘dikkevingerfout’ ter waarde van $444 miljard

Voordat de handelaar de order annuleerde was er al $1,4 miljard aan aandelen verkocht op de Europese beurzen. Dit veroorzaakte een korte, maar aanzienlijke daling in enkele Europese indices, die enkele minuten duurde.

Gaten in controle

Hoewel Citi's handelscontrolesysteem deels naar behoren functioneerde, ontdekte de Financial Conduct Authority (FCA) ook enkele gebreken. Zo ontbraken er enkele primaire controles in het systeem of werkten deze onvoldoende. Ook ontbrak er een hard mechanisme dat deze grote foutieve aandelenorder in zijn geheel had kunnen blokkeren, waarmee voorkomen had kunnen worden dat de order de markt bereikte.

Daarnaast stelde de FCA dat door een slecht ontwerp de handelaar ook een pop-up waarschuwingsmelding kon negeren, zonder verplicht te zijn om alle waarschuwingen te lezen. De real-time monitoring van het bedrijf was niet effectief, waardoor interne waarschuwingen over de foutieve orders te traag werden geëscaleerd.

“De FCA verwacht dat bedrijven die handel drijven, waaronder algoritmische handel, effectieve systemen en controles hebben om fouten zoals deze te voorkomen”, reageert Steve Smart, gezamenlijk uitvoerend directeur van handhaving en markttoezicht bij de FCA.

“Deze tekortkomingen leidden tot de uitvoering van meer dan een miljard pond aan foutieve orders en resulteerden in een kortstondige chaos op de markt”, zegt Smart. “We verwachten dat bedrijven hun eigen controles evalueren en ervoor zorgen dat deze geschikt zijn gezien de snelheid en complexiteit van financiële markten.”

Schikking

De boete van £27,8 miljoen van de FCA kwam overigens in aanmerking voor een korting van 30%, omdat Citi niet in beroep ging en akkoord ging met een schikking. Naast de boete van de FCA kreeg de Amerikaanse bank ook nog een boete van £33,88 miljoen van de Prudential Regulatory Authority (PRA), nadat ook dit orgaan een onderzoek had uitgevoerd.