Grootbanken in VS keren $142 miljard aan salarissen en bonussen uit

28 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

De grootste Wall Street-banken verhoogden vorig jaar hun salarisuitgaven met maar liefst 15% tot $142 miljard. De salaris- en bonuskosten lopen behoorlijk op omdat de Amerikaanse banken in een felle ‘personeels-concurrentiestrijd’ zijn verwikkeld.

JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of Amerika maakten onlangs bekend dat zij in 2021 in totaal $142 miljard aan (met name) bonussen en salarissen hebben uitbetaald. In 2020 bedroegen de salariskosten nog zo’n $124 miljard. De banken voelen zich tot salarisstijging genoodzaakt, om hun topbankiers tevreden te houden en de wereldwijde looninflatie het hoofd te bieden.

Beloningsdeskundigen waarschuwden eerder al dat de druk op de salariskosten zou toenemen, omdat veel bankiers – bij het uitblijven van een salarisverhoging – en na een jaar van recordwinsten door een hausse aan fusies, overnames en beursintroducties – een overstap zouden overwegen.

Amerikaanse grootbanken keren in totaal $142 miljard aan salarissen en bonussen uitDure tijden

De hogere lonen komen bovenop de stijgende kosten die banken moeten maken om te kunnen investeren in nieuwe technologieën. Banken overal ter wereld zijn namelijk volop bezig met het moderniseren van verouderde IT-systemen, waardoor ze beter de strijd kunnen aangaan met hun nieuwe fintech-concurrenten. Zo maakte JPMorgan bijvoorbeeld onlangs bekend dat het in totaal $12 miljard uitgeeft om zijn ‘techcapaciteit en talent’ binnen de bank te verhogen. 

Hoewel de loonsverhogingen en verhoogde tech-uitgaven vooralsnog gedekt worden door de stijgende inkomsten, vrezen beleggers dat de winstgevendheid van de banken onder druk komt te staan. De topbanken proberen deze zorgen weg te nemen door vooral te investeren in hogere bonussen, dit geeft banken meer flexibiliteit om de kosten weer te drukken in tijden waar de winsten opdrogen.

“In een krappe arbeidsmarkt – waar de concurrentie om talent hevig is – hopen banken dat hogere bonussen hen zullen helpen om belangrijke bankiers langer aan zich te binden”, legt Jan Bellens (Global Banking & Capital Markers Sector Leader bij EY) uit. “De belangrijkste manier om talent te behouden is simpel de bonussen te verhogen.”