Banken kunnen gegevens blijven delen van klanten die een hoger risico op witwassen meebrengen of klanten over wie aanvullende informatie moet worden verzameld om te bepalen of zij een hoger risico met zich meebrengen. Dit blijkt uit documenten die demissionaire ministers Van Weyenberg en Yesilgöz naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Met deze informatie in het achterhoofd, heeft Transactiemonitoring Nederland (TMNL) bekendgemaakt dat het bezig is om – samen met haar stakeholders en aandeelhouders – te onderzoeken wat de nieuwe Europese regels precies betekenen voor de toekomst van het bedrijf.
Onlangs werd namelijk gevreesd dat het initiatief van ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank in zijn beoogde opzet niet verder kon. In de nieuwe zogeheten AMLR-verordening wordt namelijk verboden dat banken zonder reden gezamenlijk onderzoek mogen doen naar klanten, terwijl TMNL juist draait om het delen van data.
De aangesloten banken kunnen door het delen van data ongebruikelijke patronen gespreid over verschillende banken beter herkennen, waardoor de strijd tegen witwassen naar eigen zeggen efficiënter gevoerd kan worden.
Nu echter blijkt dat banken wel degelijk (beperkt) data mogen delen, staat de deur naar de toekomst weer op een kier. Al zou nog wel moeten blijken hoe de aanpak van TMNL past in het nieuwe raamwerk dat vanaf juli 2027 van kracht zal worden.
TMNL onderzoekt momenteel dan ook hoe het kan bijdragen aan een effectievere aanpak van witwassen en terrorismefinanciering, en hoe ze de opgedane kennis en investeringen zo goed mogelijk kunnen benutten.
Het AML-initiatief noemt het in ieder geval positief dat de nieuwe Europese verordening meer mogelijkheden biedt voor samenwerking in alle Europese landen tussen banken onderling en met publieke partijen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. “Informatie delen en samenwerking is essentieel om witwassen effectiever aan te pakken”, aldus TMNL.