Brussel zet streep door toekomstplannen Transactiemonitoring Nederland

27 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Transactiemonitoring Nederland mag mogelijk niet verder in zijn beoogde opzet. Het gezamenlijke anti-witwasproject van ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank is op bezwaren gestuit vanuit Brussel, omdat het niet zou aansluiten bij het raamwerk van nieuwe Europese witwasregels.

Een flinke domper voor Transactiemonitoring Nederland (TMNL) dus; de betrokken banken betogen dat zij middels het initiatief hun anti-witwasaanpak efficiënter en effectiever kunnen indelen. Criticasters daarentegen omschrijven TMNL als een sleepnet en massasurveillance.

De streep door de rekening heeft alles te maken met een nieuwe Europese wet die momenteel ter goedkeuring ligt bij het Europees Parlement. Deze wet verbiedt dat banken zonder reden gezamenlijk onderzoek mogen doen naar klanten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Financiën Steven van Weyenberg (D66) dat TNML niet aansluit bij de nieuwe witwasregels.

Brussel zet streep door huidige opzet Transactiemonitoring Nederland

Tegenover het Financieele Dagblad legt Helène Erftemeijer (sectorcoördinator antiwitwassen bij de Nederlandse Vereniging van Banken) uit dat banken volgens de verordening alleen gegevens van klanten mogen delen die geassocieerd worden met een hoog risico.

Of de nieuwe regelgeving ook betekent dat er definitief een streep door de TMNL-rekening zal gaan, is nog onbekend. Experts omschrijven de brief van de minister onder meer als cryptisch. “Het is te vroeg om de conclusie te trekken dat TMNL niet meer mag”, aldus Erftemeijer.