De FNV-leden bij De Nederlandsche Bank zijn akkoord gegaan met het transitieplan voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. De toezichthouder benadrukt dat het akkoord een belangrijke stap markeert in de modernisering van zijn pensioenstelsel.
Het nieuwe pensioenfonds – waar ruim 6.300 (oud-)medewerkers en gepensioneerden aan deelnemen – omvat een aantal opvallende punten.
Zo bevat het een solidaire premieregeling met een solidariteitsreserve die bedoeld is om de uitkeringen van gepensioneerden te beschermen tegen financiële dalingen. Dit zou moeten zorgen voor een stabielere en meer voorspelbare pensioenuitkering, wat logischerwijs belangrijk is voor de financiële zekerheid van de deelnemers.
Daarnaast maakt de zogeheten doorsneesystematiek (waarbij iedereen hetzelfde premiepercentage krijgt ongeacht leeftijd) plaats voor een compensatieregeling.
Deze compensatie wordt afhankelijk van de leeftijd vastgesteld en toegevoegd aan het persoonlijk pensioenvermogen van de werknemers op het moment van overgang. Deze maatregel is bedoeld om nadelige effecten voor oudere werknemers te compenseren.
Het transitieplan omvat daarnaast de beslissing om opgebouwde pensioenrechten in te varen in de nieuwe regeling. Dit betekent dat bestaande rechten worden overgezet naar het nieuwe stelsel met het doel een gelijk of beter pensioenresultaat te realiseren voor alle deelnemers.
Belangen beschermen
“Na jaren van zorgvuldige en constructieve onderhandelingen zijn we blij dat we een akkoord hebben bereikt dat zowel de huidige als toekomstige belangen van onze leden beschermt”, legt FNV Finance-bestuurder Duygu Akçay uit. “De solidariteitsreserve en compensatieregeling zijn belangrijke pijlers die bijdragen aan de stabiliteit en rechtvaardigheid van het nieuwe stelsel.”
De overstap naar het nieuwe pensioenstelsel staat gepland voor 1 juli 2026. Dit zou voldoende tijd moeten geven voor alle betrokken partijen om zich voor te bereiden op de veranderingen. De huidige regeling wordt per 1 januari 2028 gesloten, waardoor een zorgvuldige overgang naar het nieuwe stelsel essentieel is.
Al met al laat FNV Finance weten tevreden terug te kijken op de afgelopen twee jaar van intensieve gesprekken en ziet het de goedkeuring door de leden als een bevestiging van de gemaakte afspraken.
“Het resultaat biedt niet alleen een solide toekomst voor onze gepensioneerden, maar behoudt ook de solidariteit die zo belangrijk is binnen ons pensioenstelsel. Met dit akkoord zet DNB een belangrijke stap richting een toekomstbestendig pensioenstelsel dat beter aansluit bij de veranderende demografie en arbeidsmarkt van Nederland”, aldus Akçay.