Volksbank selecteert PwC als nieuwe accountant

22 oktober 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Volksbank heeft PwC benoemd als zijn nieuwe controlerend accountant voor de periode 2026-2029. PwC vervangt EY, dat sinds 2016 de audit van de Volksbank verzorgde.

De wisseling is noodzakelijk vanwege Europese regelgeving die voorschrijft dat een accountant na tien jaar vervangen moet worden om de onafhankelijkheid te waarborgen.

EY had de maximale termijn bereikt, waardoor een nieuw kantoor moest worden geselecteerd. De keuze voor PwC kwam na een zorgvuldig selectieproces, geleid door de auditcommissie van de raad van commissarissen van Volksbank.

Als externe accountant heeft PwC een cruciale rol in het waarborgen van transparante en betrouwbare financiële rapportage, wat belangrijk is voor aandeelhouders, toezichthouders en klanten.

Het benoemingsproces gebeurde in samenwerking met de Stichting NLFI (Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden), die optreedt als aandeelhouder namens de Nederlandse Staat. Deze stichting houdt ook aandelen in andere financiële instellingen zoals ABN AMRO.

Volksbank benadrukt dat de auditcommissie van de raad van commissarissen nauw betrokken was bij dit proces om ervoor te zorgen dat de nieuwe accountant aan alle vereisten voldoet.

Met PwC als nieuwe partner zet Volksbank in op een solide en verantwoorde voortzetting van zijn financiële rapportage, passend bij zijn publieke functie als bank met een maatschappelijk oogmerk.