Bij de conversie van oude Postbank (inmiddels ING) rekeningnummers naar IBAN kan het misgaan, stelde televisieprogramma Kassa afgelopen weekeinde in hun uitzending. Bij het verkeerd invoeren van deze (zevencijferige) rekeningnummers kan bij klanten alsnog een geldig IBAN nummer ontstaan – van een andere klant. Hierdoor kunnen gedupeerde klanten onbedoeld bedragen naar de verkeerde begunstigden overmaken, aldus Kassa. Volgens Betaalvereniging Nederland moet de veelgebruikte conversiedienst IBAN BIC Service daarom een waarschuwing tonen aan klanten die van de dienst gebruik maken.
IBAN
Om één Europese betaalzone, ofwel Single European Payment Area (SEPA), mogelijk te maken is per 1 augustus 2014 de International Bank Account Number (IBAN) ingevoerd. De invoering van IBAN is een belangrijke stap richting een geïntegreerde Europese betaalmarkt, omdat het de verschillen tussen een nationale en internationale betalingen wegneemt. Dit heeft als gevolg dat globale betalingen even snel, efficiënt en veilig gedaan kunnen worden als binnenlandse.
Verkeerde conversie
Televisieprogramma Kassa stelde in haar uitzending afgelopen weekend dat er problemen zijn opgetreden bij klanten bij de conversie naar IBAN. Het gaat daarbij om klanten van de ING met een zevencijferige rekeningnummer, die nog stammen uit de tijd van de Postbank (in 2009 ging Postbank op in ING). Indien deze oude rekeningnummers niet correct ingevoerd worden in een IBAN conversieprogramma, bestaat de kans dat er een verkeerd, doch bestaand IBAN rekeningnummer geconverteerd wordt, aldus Kassa. Hierdoor konden gedupeerde klanten onbedoeld bedragen naar de verkeerde begunstigden overmaken.
Kassa ontdekte echter dat dit weliswaar alleen voor rekeningnummers geldt die uit zeven cijfers bestaan; bij een foute invoering met betrekking tot een rekeningnummer dat uit negen of tien cijfers bestaat zal geen enkel IBAN nummer geconverteerd worden. Volgens het televisieprogramma is het probleem kenbaar gemaakt aan ING.
Betaalvereniging Nederland
Om fouten te helpen voorkomen tijdens het overmaken van bedragen, kondigde de Betaalvereniging Nederland gisteren aan dat er per 1 oktober een additionele waarschuwing bij de veelgebruikte conversiedient IBAN BIC Service zal worden getoond. Gebruikers zullen middels een pop-up gewezen worden op de gevolgen bij een incorrecte invoering van ING rekeningnummer die bestaan uit zeven cijfers.
Wel wijst de Betaalvereniging er op dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het invullen van een juist IBAN nummer bij een overboeking. Zij raden klanten aan om begunstigden om hun IBAN te vragen in plaats van het zelf omzetten van een oud rekeningnummer.