Google wil graag zijn betaaldienst Wallet nieuw leven inblazen door samenwerking te gaan zoeken met banken, betaalnetwerken en telecom- en telefoonbedrijven. Dat schrijft Wall Street Journal. In 2011 introduceerde Google al zijn eigen betaalsysteem Google Wallet. Google stak echter tot nu toe weinig energie in de betaaldienst. Hierdoor is Google Wallet nog niet goed van de grond gekomen. Concurrent Apple is nu ook met zijn eigen betaalsysteem Apple Pay gestart. Voor Google is het nu belangrijker geworden om Google Wallet goed in de markt te zetten.
Samenwerken met banken
Google heeft bekend gemaakt dat het bedrijf in mei tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O de vernieuwde versie van Google Wallet zal introduceren. Om de werking van de betaaldienst te optimaliseren wil Google graag samenwerken met banken, betaalnetwerken en telecom- en telefoonbedrijven. Google vindt de samenwerking noodzakelijk om te borgen dat Google Wallet goed gaat functioneren, maar ook dat de betaaldienst echt geïnstalleerd wordt op Androïd-toestellen. Zowel Google Wallet, als Apple Pay werken via NFC, waarbij gebruikers hun telefoon tegen een betaalapparaat houden om af te rekenen. NFC staat voor Near Field Communication.
Google Wallet als standaard op Androïd-smartphones
Google heeft geen complete controle over zowel de hardware als software van Androïd-toestellen. Apple heeft dat wel. Dat is de reden dat Google moet samenwerken met verschillende partijen. Google probeert die bedrijven over te halen door ze een groter aandeel van de omzet te bieden. Eerder deze week meldde de Amerikaanse technische nieuwssite Recode dat Google een belangrijke overeenkomst heeft gesloten met de Amerikaanse providers Verizon, T-Mobile en AT&T om Androïd-smartphones met 4.4 of hoger in de Verenigde Staten standaard met de mobiele betaaldienst Google Wallet uit te rusten. Bovendien heeft Google technologie van de mobiele betaaldienst Softcard aangekocht om Google Wallet te verbeteren. De banken blijken tot nu toe terughoudend in het aangaan van een samenwerkingsrelatie.
Meer mogelijkheden niet-bancaire partijen
Ook het Zuid-Koreaanse electronicaconcern Samsung kondigde eerder deze maand de overname van het betaalsysteem LoopPay aan. Deze betaaldienst is vergelijkbaar met zowel Google Wallet als Apple Pay. Samsung wil met deze aankoop vooral de strijd aangaan met Apple Pay. De Nederlandse banken vrezen de mobiele betaalsystemen van Google, Apple of Samsung. De banken hebben er moeite mee dat straks Google, Apple of Samsung via betaalapplicaties toegang krijgen tot rekeninggegevens van de Nederlandse klanten. De Nederlandse banken zijn een stevige lobby begonnen en zij voeren vooral aan, dat de privacy in het geding komt. Er wordt momenteel ook een Europese richtlijn voorbereid, dat innovatie in het betalingsverkeer moet stimuleren. Deze richtlijn gaat niet-bancaire partijen meer mogelijkheden geven om met eigen betaalapplicaties actief te worden.