Terwijl door regelgeving, matige economische groei en druk van nieuwe concurrentie het inkomen van topbestuurders bij Europese banken met 6% is gedaald, is het salaris van CEO's uit de Verenigde Staten juist met 15% gestegen. Dat blijkt uit salarisgegevens die verzameld zijn door PwC. De CEO's van de negen grootste Europese banken verdienen anno 2015 gemiddeld minder dan de helft van wat hun Amerikaanse tegenhangers bij de big five Amerikaanse banken per jaar opstrijken.
De wereldwijde bankensector staat onder toenemende druk van regelgeving (zoals de bonusbeperking), agressieve nieuwe spelers op de markt en lage economische groei. Vooral in Europese landen hebben deze ontwikkelingen hun weerslag op de salarissen van de topbestuurders bij banken, blijkt uit data van accountants- en advieskantoor PwC. Het gemiddelde inkomen voor topbestuurders in Europa is tussen 2010 en 2014 met zo’n 6% gedaald, inclusief basissalaris, bonussen en vergoedingen voor goed presteren op de lange termijn.
Meer dan het dubbele
Daarentegen hebben de CEO's van Amerikaanse banken hun inkomen juist met 15% zien groeien in diezelfde periode. Volgens de data van PwC verdienen de CEO's van de negen grootste internationale Europese banken anno 2015 gemiddeld £4,8 miljoen (~€6,8 miljoen) per jaar, terwijl de CEO's van de vijf grootste banken in de VS gemiddeld £10 miljoen (~€14,1 miljoen) per jaar opstrijken. Dat is ruim twee keer zoveel.
Vooral de zakelijke investeringstakken van de Europese banken hebben het zwaar te verduren gehad. Uit gegevens van Dealogic blijkt dat de top vijf Amerikaanse banken ruim een derde van de vergoedingen in de wereldwijde investment banking hebben ontvangen, tegenover 17% voor de vijf grootste Europese banken. In de Financial Times wordt beredeneerd dat het verschil ook ontstaan is door de snelle reorganisatie en herkapitalisatie van de Amerikaanse banken, terwijl hun Europese tegenhangers werden afgeleid door wisselingen van leiderschap. Niet alleen het noodlijdende Deutsche Bank, maar ook grootbanken Credit Suisse en Barclays zagen een wisseling van de wacht in de top van het bestuur.
Geen competitie
Ondanks de grote salarisverschillen tussen de VS en Europa benadrukt Colm Kelleher, hoofd investment banking bij Morgan Stanley, dat het geen competitie is. “Het bestaan van levendige Europese investeringsbanken is zelfs erg belangrijk voor de economie”, aldus Kelleher. “Het gaat niet om de Amerikanen versus Europa. Het gaat om de marktplaats zelf.” Tidjane Thiam, de nieuwe CEO van Credit Suisse, voegt toe dat een sterke Europese bankensector essentieel is voor de financieringsmogelijkheden voor Europese bedrijven. “Ik geloof heilig in lokale verbondenheid”, aldus Thiam. “Banken die zijn opgegroeid in een [lokale] omgeving zijn beter in het toewijzen van kapitaal. Dat is geen kwestie van nationalisme, maar van efficiency.” PwC voorspelt dat de salarisverschillen de komende jaren verder zullen toenemen, doordat de CEO-vergoeding in Europa verder daalt, net zoals de salarissen voor bankmedewerkers.