Tidjane Thiam nieuwe CEO Credit Suisse

21 april 2015 Banken.nl

Ooit begonnen als consultant bij McKinsey & Company is Tidjane Thiam nu benoemd als de nieuwe CEO van Credit Suisse. Thiam volgt Brady Dougan op.

Tidjane Thiam is in 1962 in Ivoorkust geboren. Toen hij twintig jaar was ging hij studeren in Parijs waar hij tot de beste van de klas behoorde. Tijdens zijn MBA-studie bij INSEAD werd hij toegelaten tot het McKinsey Fellows Programme in Parijs. In 1988 ontving hij zijn MBA en nam vervolgens een jaar deel aan het World Bank's Young Professionals Program in Washington, D.C., waarna hij weer als consultant aan het werk ging bij McKinsey & Company eerst in New York en daarna weer in Parijs.

Tidjane Thiam - Credit Suisse

Staatsgreep
Op verzoek van de Ivoriaanse president ging in de jaren ’90 Thiam terug naar Ivoorkust waar hij voor enige tijd deel uitmaakte van de regering als Minister of Planning and Development. In 1999 vond er echter een staatgreep plaats en werd hij voor korte tijd gevangen genomen. Hij weigerde voor het nieuwe staatshoofd generaal Guéï te werken en vertrok in 2000 weer naar Europa.

Bij zijn terugkomst werd Tidjane Thiam een partnerschap bij McKinsey & Company aangeboden, waarbij hij een leidinggevende rol bekleedde in de Financial Services praktijk van het consultancybureau. Daaropvolgend werkte hij bij Aviva, een Britse verzekeraar, en daarna vanaf 2007 bij branchegenoot Prudential waar hij eerst als CFO en al snel als CEO dienst deed. Afgelopen maand werd zijn vertrek als CEO van Prudential aangekondigd, en inmiddels is bekend dat hij de overstap maakt naar de Zwitserse grootbank Credit Suisse.

Credit Suisse
Tidjane Thiam, nu 52 jaar, neemt het stokje over van Brady Dougan die de bank 8 jaar leidde. Dougan trok de Zwitserse bank door de crisis maar deze kwam in 2012 alsnog in aanraking met justitie omdat er in de Verenigde Staten risicovolle hypotheekbeleggingen zouden zijn verkocht zonder dat de kopers geheel op de hoogte waren van de voorwaarden. Vanwege het misleiden van klanten hangt Credit Suisse daarom een boete van $11,2 miljard boven het hoofd. Het is nu de taak van Thiam om de bank op een juiste wijze door deze rechtszaak heen te loodsen.

In 2014 moest de bank ook al betalen als gevolg van een rechtszaak in de VS. Credit Suisse zou de Amerikanen hebben geholpen bij belastingontduiking en trof een schikking van $2,5 miljard met de autoriteiten. De huidige zaak rondom de misleidende hypotheekbeleggingen wordt echter niet geseponeerd.

Meer over Credit Suisse
Profielpagina
Credit Suisse is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.