In een video en recent persbericht gaat Ralph Hamers, CEO van ING Groep, in op de verschillende manieren waarop ING synergie zoekt met FinTech-spelers. Door samenwerking te zoeken met de nieuwe innovators in de financiële sector ontstaan volgens Hamers nieuwe ideeën om de klantbeleving te verbeteren.
Innovatieve startups brengen nieuwe financiële technologie naar de markt, en gaan de concurrentie aan met gevestigde spelers zoals banken en verzekeraars. Hoe banken reageren op de komst van deze FinTech spelers verschilt per bank, maar dat hun innovaties de markt verstoren lijkt onontkoombaar. In 2014 verdrievoudigde het bedrag dat wereldwijd in FinTech startups geïnvesteerd werd, tot hiervoor ongekende hoogte van ruim $12 miljard.
ING en FinTech
In een persbericht van ING, dat eerder deze week werd gepubliceerd, en onderstaande video gaat Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING Groep, in op de ‘Think Forward-prioriteiten’ die ING heeft met betrekking tot FinTech bedrijven. “We hebben onze innovatie-inspanningen verder opgeschroefd door samenwerking te zoeken met financiële technologiebedrijven. Hieruit ontstaan nieuwe ideeën waarmee we nog beter voor een onderscheidende klantbeleving kunnen zorgen”, aldus Hamers.
Hij vervolgt: “ING is voortdurend op zoek naar manieren om klanten nieuwe en betere diensten te leveren. Ter aanvulling op onze eigen capaciteiten en om optimaal gebruik te maken van relevante technologieën investeren we in verschillende samenwerkingsvormen met externe partijen.” Als voorbeeld haalt de bestuursvoorzitter het strategische samenwerkingsverband aan dat zijn bank heeft gesloten met FinTech startup Kabbage. “Dit is een toonaangevend, Amerikaans technologieplatform dat het aanvraag- en goedkeuringsproces voor kredieten aan het mkb zodanig heeft geautomatiseerd dat dit binnen enkele minuten kan worden afgerond”, vertelt Hamers over het instant lending platform. “Naast een klein aandelenbelang in Kabbage starten we ook met een gezamenlijk proefproject in Spanje. We zijn verheugd dat we onze klanten deze technologie kunnen bieden.” Als de proef in Spanje met het instant lending concept succesvol is, volgt mogelijke uitrol naar andere Europese landen. Andere initiatieven die ING heeft omtrent de opkomst van FinTech-spelers omvatten onder meer de oprichting van het FinTech Village in Brussel en soortgelijke faciliteiten in Nederland voor de ondersteuning van startups.
Duurzaamheid en resultaten
“Tegelijkertijd werd onze grotere nadruk op duurzaamheid erkend door toonaangevende externe duurzaamheidsbenchmarks in hun jaaroverzichten. Wat betreft financiële prestaties kende ING Bank weer een solide kwartaal, met meer kredietverlening, lagere risicokosten en een aanhoudend sterke kapitaalpositie”, vertelt Hamers. De CEO laat weten trots te zijn op het feit dat ING wederom een plaats heeft weten te bemachtigen in de Dow Jones Sustainability Index. “Ook van Sustainalytics kreeg ING een hogere rating: met een score van 88 op 100 zijn we de nummer drie van alle 409 internationale banken die zijn beoordeeld. Deze externe beoordelingen onderstrepen de grotere nadruk die wij leggen op duurzaamheid, evenals de kwaliteit van ons verbeterde sociaal- en milieurisicobeleid.”
Voor het derde kwartaal van 2015 zijn ook de financiële resultaten van de bank gunstig: “ING Bank heeft dit kwartaal weer solide financiële prestaties geleverd. Het onderliggende resultaat voor belastingen bedroeg €1.495 miljoen, mede dankzij de aanhoudend positieve ontwikkelingen bij zowel Retail als Commercial Banking”, vertelt Hamers in het persbericht.
“De risicokosten daalden ten opzichte van de twee vergelijkbare kwartalen, met name bij Retail Nederland, waar het economisch herstel nu duidelijk zichtbaar is in de risicokosten.” Toch is oplettendheid geboden: “Hoe bemoedigend dit ook is, we blijven de mogelijke invloed van onevenwichtigheden in opkomende economieën en financiële markten op onze klanten en bedrijfsonderdelen goed in de gaten houden”, besluit hij.