ING start FinTech Village voor begeleiding startups

21 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ING België heeft in Brussel samen met zes partners FinTech Village opgezet, een start-up incubator voor FinTech bedrijven. Zo wil ING een vooroplopende positie verwerven voor FinTech-begeleiding en opbouw in België. Naar verwachting is het project in het najaar van 2015 volledig operationeel.

Banken.nl houdt de afgelopen jaren de ontwikkeling van financiële technologie - FinTech - nauwlettend in de gaten. Niet alleen verdriedubbelden de wereldwijde investeringen in FinTech naar $12 miljard in 2014, ook worden de duizenden internet en technologiebedrijven als de belangrijkste bedreiging gezien door hun innovatieve en potentieel verstorende karakter voor de bankensector. Banken reageren veelal op de komst van FinTech startups door start-up programma’s te initiëren om de innovatieve ondernemingen te begeleiden en ondersteunen, en daarnaast mee te profiteren van de ontwikkelde technologieën.

ING FinTech Village

FinTech Village
Samen met Swift, een financiële beveiligingsspecialist, accountants- en advieskantoor Deloitte, Belgische incubator Belcube, FinTech-investeerder SmartFin Capital, FinTech-ecosysteem Eggsplore en online platform startups.be heeft ING België het FinTech Village opgericht. Het project – dat nu tijdelijk gevestigd is aan de Naamse Poort dichtbij het Belgische hoofdkantoor van ING – zal technologische startups de mogelijkheid bieden hun ideeën uit te testen, en voorziet hen van de nodige begeleiding om zo het innovatieproces te versnellen.

Het ‘FinTech dorp’ is nog niet volledig operationeel laat David Dab, chief innovation officer van ING België, weten. Er moeten nog besluiten worden genomen over wie precies binnen de doelgroep vallen, hoe ze deelnemers gaan selecteren en voor welke periode de startende ondernemingen van de begeleiding gebruik kunnen maken. Ook wordt er gezocht naar een permanente locatie voor het FinTech Village, maar volgens Dab hangt de locatiekeuze nog voornamelijk af van het aantal starters dat het project zal aantrekken.

ING FinTech

Naar verwachting is het project in de herfst van 2015 volledig operationeel, vertelt Dab. Ook sluit hij niet uit dat er nog meer partners bijkomen voor de Brusselse incubator. Naar schatting telt België zo’n 150 FinTech bedrijven. Dab stelt dat Brussel ‘een uitermate aantrekkelijke omgeving voor FinTech-starters’ is, mede dankzij haar centrale ligging in Europa en de aanwezigheid van grote Europese instellingen.