De duurzame beleggingsfondsen van ASN Bank hebben over het algemeen goed gepresteerd in het eerste halfjaar van 2016. En dat terwijl het onrustig was op de beurs in de eerste zes maanden van dit jaar. Vijf van de zeven fondsen behaalde een positief rendement en de totale omvang van de fondsen groeide tot bijna €2,5 miljard.
De verzwakking van de Chinese munt, terughoudende economische groei in Amerika en het Brexit-referendum zorgden in het eerste halfjaar van 2016 voor een onrustig beursklimaat. De lage olieprijs, de dreiging van een Amerikaanse renteverhoging en economische en politieke onrust in delen van de wereld droegen verder bij aan deze onrust.
Ondanks de onrustige beurskoersen heeft ASN Bank een verdere groei gerealiseerd in zijn duurzame beleggingsfondsen. Hoewel in de rendementen van het ASN Duurzaam Aandelenfonds (-6% rendement) en het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds (-9,7%) het onrustige klimaat op de beurzen duidelijk zichtbaar is, leveren de overige vijf duurzame beleggingsfondsen van de bank een positief rendement op.
Vooral het ASN Duurzaam Obligatiefonds presteerde goed met een rendement van 5,4%. “Het Obligatiefonds is uniek omdat het overheden toetst op zowel hun sociale en milieuprestaties, als op een fundamenteel financieel criterium, namelijk hun terugbetaalcapaciteit (de verhouding tussen belastinginkomsten en renteverplichtingen van een land)”, legt ASN Bank uit. Volgens de bank is het positieve rendement voor een groot deel veroorzaakt doordat de rente daalde. In tijden van lage rente worden obligatieleningen hoger gewaardeerd. Het overwogen belang in Nederland, Ierland en België droegen bij aan de goede prestaties, aldus de bank.
De andere fondsen van ASN omvatten het ASN Milieu & Waterfonds dat onder meer investeert in duurzame waterbedrijven, het ASN Groenprojectenfonds, dat projecten financiert met een groenverklaring van de overheid, en het ASN-Novib Microkredietfonds, dat bijna 80 microfinancieringsinstellingen (MFI’s) financiert waarmee naar schatting zo’n 14,1 miljoen individuele leningnemers bereikt worden. Alle landen, ondernemingen en projecten waarin de ASN-fondsen beleggen moeten voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de ASN Bank, voordat zij worden toegelaten in het ASN Beleggingsuniversum. ASN Bank benadert deze partijen actief om hen scherp te houden op het duurzamer maken van hun praktijken en beleid op het gebied van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.
Met de duurzame beleggingsfondsen streeft ASN Bank om zijn klimaatambitie te realiseren. In 2013 heeft de bank bepaald dat alle financieringen en beleggingen van de bank in 2030 netto klimaatneutraal moeten zijn. Om de CO2 uitstoot van haar beleggingen te berekenen maakt ASN Bank gebruik van specialistische data van Ecofys en Trucost. Per 30 juni 2016 kwam de totale absolute uitstoot uit op 185.137 ton CO2.