De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) constateert dat banken openstaan voor restschuld-financiering en gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn om restschulden van woningbezitters mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Het idee onder woningbezitters dat banken de restschuld op een woning niet willen meefinancieren in een nieuwe hypotheek klopt niet, verklaart Dennis Noordervliet, Marketing Hypotheken van ING, tegenover BNR. “Het beeld is ontstaan dat banken niets meer willen financieren, maar de praktijk is heel anders'', vertelt Noordervliet.
Restschuld zet rem op woningmarkt
Het vooruitzicht van een restschuld na verkoop van de woning vormt voor veel mensen een reden om niet te verhuizen. Dat is slecht voor de doorstroming op de woningmarkt. De NVB overlegt daarom met de overheid en consumentenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis over de ontwikkelingen op het gebied van restschulden. Woningbezitters waarbij de lening hoger is dan de huidige waarde van de woning en die geen plannen hebben het huis te verkopen, kunnen eventuele problemen voor zijn door jaarlijks een stukje van de lening af te lossen.
Uit angst om de hypotheek niet rond te krijgen, zetten volgens Noordervliet duizenden mensen de woning op voorhand al niet te koop. ING de derde hypotheekverstrekker van ons land, na Rabobank en ABN AMRO, becijferde dat er bijna 4400 huishoudens zijn die dit jaar wel zouden kunnen verhuizen, maar dat niet doen. Dat is volgens Noordervliet een van de redenen waarom de doorstroming op de woningmarkt bijna stil is komen te liggen.
Kabinet maakt restschuldfinanciering fiscaal aantrekkelijker
Het besluit van het kabinet dat de rente op restschuld tien jaar fiscaal aftrekbaar wordt, draagt bij aan een verlichting van de lasten van consumenten met een restschuld en is belangrijk voor de doorstroming op de woningmarkt. Daarnaast zou het goed zijn als voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie dezelfde mogelijkheden worden geboden voor restschuldfinanciering, aldus de NVB.