PwC: SEPA invoering risicovol voor betalingsverkeer
Een groot aantal bedrijven en instellingen dreigt in de problemen te komen als volgend jaar de nieuwe regels voor Europees betalen in werking treden. Het betalingsverkeer loopt het risico grote hinder te ondervinden. Dat meldt adviesbureau PwC.
Op 1 februari 2014 wordt het betalingsverkeer in de Eurozone geharmoniseerd en wordt SEPA (Single Euro Payments Area) ingevoerd. In het hele Eurogebied moet dan op dezelfde wijze kunnen worden betaald en in Nederland worden dan de Nederlandse rekeningnummers vervangen door IBAN nummers.
PwC vreest met name dat bedrijven en instellingen te weinig ruimte hebben ingepland in het traject naar de invoering SEPA. Volgens het adviesbureau heeft een groot aantal bedrijven en instellingen ook geen plan B, als de planning of de deadline niet wordt gehaald.
Volgens Bas Rebel, senior director bij PwC, betreft het zelfs ongeveer een derde van de Nederlandse organisaties. “Stel dat direct na 1 februari 2014 daadwerkelijk een derde van alle organisaties problemen heeft met het versturen van reguliere betaal- en incasso-opdrachten. De gevolgen overstijgen dan de reputatieschade van de betreffende organisaties”, zegt Rebel.
“Er kan een stuwmeer aan niet te verwerken betalingsopdrachten ontstaan. Begunstigden kunnen liquiditeitsproblemen krijgen omdat ze langer op hun geld moeten wachten en banken zullen in de afwikkeling extra handelingen moeten verrichten”, aldus Rebel.
In februari jongstleden waarschuwde PwC ook al voor dit risico, omdat uit onderzoek van het adviesbureau bleek dat 22% van de bedrijven en instellingen überhaupt nog moesten beginnen met de voorbereidings-werkzaamheden. Rebel zei toen: “Dit is niet alleen slecht nieuws voor de bedrijven, maar ook voor hun handelsrelaties en de betaalindustrie”.