Rabobank ziet kansen in Chinese landbouw industrie

03 december 2013 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

De Rabobank is direct betrokken geweest bij de Nederlandse handelsmissie naar China. Nu de Chinese overheid de Food & Agri sector in het land wil professionaliseren biedt dat kansen voor Nederlandse ondernemingen en voor de Rabobank.

Rabobank in China

De Rabobankorganisatie is vanaf 1995 gevestigd in China en is vertegenwoordigd in de hoofdstad Beijing en in de havenstad Shanghai, waar ook de international desk van de bank gevestigd is. In 2010 investeerde de bank bovendien 250 miljoen dollar in een partnerschap met de Agricultural Bank of China (ABC), een agrarische plattelandsbank en een van de vier grootste banken in China. Rabobank China wordt geleid door CEO Wilco Hendriks - samen met Jan van Nieuwenhuizen, MT-lid Rabobank International nam hij deel aan de handelsmissie en was hij ook nauw betrokken bij de invulling ervan.

Starten bij de top

Het bezoek van de ministers Rutte en Ploumen aan China en de daaraan gekoppelde handelsmissie is goed voor de PR van de BV Nederland. Hendriks: “Zakendoen met China begint op het hoogste niveau. Het feit dat Mark Rutte hier zijn evenknie, president Xi JinPing, ontmoet, is een goed teken. Het geeft aan dat ze het bezoek serieus nemen. Rutte opent de deuren en in zijn kielzog kunnen de Nederlandse ondernemingen op het hoogste niveau afspraken maken. Nederland is een klein, maar productief, land en bezit hoogwaardige technologie in andere de land en tuinbouw sector. BV Nederland heeft China veel te bieden en een handelsmissie geeft ons een platform om dat te vertellen.

Rabobank - Landbouw in China

Veilige keten                                                                                                                                                                                                               

Voor de Rabobank zijn met name de ontwikkelingen in de Chinese Food & Agri sector van belang. “Chinezen drinken steeds meer melk, maar de agrarische sector is niet op die groeiende behoefte ingesteld. De sector bestaat uit keuterboeren met drie, vier koeien, die iedere dag hun melk afleveren bij een lokaal melkstation. Na een paar grote voedselveiligheidsissues, en in het licht van de nog steeds toenemende vraag aan zuivel, wil de Chinese regering de agrarische sector in snel tempo professionaliseren. Er moeten megafarms komen, boerderijen met tenminste duizend koeien met een eigen dierenarts, eigen koelfaciliteiten en misschien zelfs een eigen melkfabriek. Alles om de keten zo veilig mogelijk te maken”, aldus Hendriks.

Matchmaker

Bij het realiseren van die megafarms wil Rabobank China een rol spelen. “Wij kunnen helpen bij het groter en veiliger maken van de zuivelketen, door bijvoorbeeld kennis te matchen. Alle grote melkproducenten zijn al klant, nu gaan ze eigen mega boerderijen beginnen. De een heeft daarbij behoefte aan genetica, de ander aan technologie. Wij zoeken voor hen iemand binnen ons buitenlandse netwerk met die specifieke kennis. In eerste instantie zijn we dus enkel de matchmakers, maar we hopen natuurlijk wel dat er bancaire business uitkomt”, aldus Hendriks.

Nieuwe vormen van financiering

“In het westen is grond het onderpand voor leningen, in China is al het land van de staat, dat is een van de belangrijkste redenen waarom de boeren daar nog steeds zo kleinschalig zijn. Rabobank kijkt naar innovatieve oplossingen zoals het nemen van een hypotheek op de koeien en de melkafnamecontracten om zo de grote boeren toch te financieren. Daar heb je schaal voor nodig en dat kan dus alleen bij hele grote boerderijen. Chinese banken zijn het niet gewend om boeren te financieren, er kan van alles misgaan. Dat vinden ze op dit moment nog te risico vol. Wij kunnen ze hier helpen de sector te ontwikkelen”, aldus Hendriks.