Nederlandse bedrijven nemen massaal maatregelen tegen moderne risico’s
Nederlandse bedrijven nemen massaal maatregelen om weerbaarder te worden tegen klimaat-, cyber-, sociale en geopolitieke risico's. Volgens een nieuwe studie van RaboResearch heeft 82% van de ondernemingen stappen gezet om deze risico's beter het hoofd te bieden.
De onderzoekers spreken van een belangrijke ontwikkeling, gezien de toenemende onzekerheden van de afgelopen jaren. “Ondernemingen die niet weerbaar zijn tegen crises kunnen verstoringen in hun bedrijfsvoering ervaren, met gevolgen voor hun toekomstbestendigheid”, aldus Rabo-econoom Suzanne Bijkerk.
“Weerbaarheid is cruciaal, niet alleen om te overleven in moeilijke tijden, maar ook om concurrentievoordeel te behalen door zich sneller en effectiever aan te passen dan concurrenten”, zegt ze. “Als veel bedrijven niet weerbaar genoeg zijn, kunnen onverwachte gebeurtenissen die de hele economie raken, leiden tot verstoringen in de levering van belangrijke producten en diensten.”
Cybercriminaliteit en geopolitiek
Uit de enquête onder 1.200 Nederlandse bedrijven blijkt dat cybercriminaliteit het meest impactvol wordt geacht: 66% van de bedrijven noemt dit een groot risico. Ook elektriciteitstekorten en extreme financiële risico’s baren zorgen. Sectoren verschillen hierin van elkaar.
“In de landbouwsector heeft de impact van extreme weersomstandigheden en geo-economische maatregelen de aandacht, terwijl de industrie vooral bezorgd is over de mogelijke gevolgen van invoerheffingen en economische sancties”, constateert Bijkerk.
Cyberrisico’s leven dus het meest bij de dienstensector, “aangezien veel dienstverleners voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van digitale systemen. Deze sectorale verschillen benadrukken de noodzaak voor maatwerk in risicomanagementstrategieën".
Proactief handelen
Opvallend is dat één op de vijf bedrijven zich richt op het verminderen van hun strategische afhankelijkheid van het buitenland. Dit gebeurt bijvoorbeeld door import te beperken of productie dichterbij huis te halen. Grote bedrijven nemen hier vaker stappen dan kleine bedrijven.
Naast de genoemde risico’s zorgen personeelstekorten voor grote uitdagingen. Toch zien ondernemers ook kansen, besluit Bijkerk: “Door proactief te reageren op uitdagingen, kunnen bedrijven niet alleen hun weerbaarheid vergroten, maar ook nieuwe markten en groeimogelijkheden ontdekken.”