iDIN in 2017 beschikbaar bij overheidsinstellingen

27 december 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

In 2017 wordt het voor burgers mogelijk om bij de Belastingdienst en een aantal zorgorganisaties in te loggen via hun bank. Via de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) wordt het mogelijk voor overheidsinstellingen om nieuwe inlogdiensten aan te bieden, zoals iDIN, de collectieve online identificatie- en inlogdienst van de Nederlandse banken.

Het kabinet wil dat Nederlanders eenvoudig en veilig kunnen inloggen in de online omgevingen van overheids- en zorginstellingen. Enige jaren geleden lanceerde de overheid om die reden publieke inlogmethode DigiD. DigiD kent echter enkele nadelen en de overheid heeft daarom besloten om ook andere partijen van buiten de overheid de mogelijkheid te geven inlogdiensten aan te bieden aan overheidsinstellingen en zorgorganisaties.

iDIN in 2017 beschikbaar bij overheidsinstellingen

Nieuwe inlogmethoden zijn onder meer Idensys en iDIN, een identificatiedienst aangeboden door Nederlandse banken waarbij wordt ingelogd via de gebruikelijke inlogmethode bij de bank. Deze diensten geven meer zekerheid over iemands identiteit, waardoor inloggen veiliger wordt en identiteitsfraude moeilijker. Door meerdere manieren van inloggen aan te bieden, zijn mensen en organisaties bovendien niet meer afhankelijk van één manier van inloggen. Storingen in de systemen van een van de inlogdiensten hebben daardoor minder impact. 

Om het aanbod van nieuwe inlogdiensten in te regelen is in december 2016 de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) in consultatie gegaan. De wet, die in 2017 van kracht zal worden, stelt onder meer eisen aan het betrouwbaarheidsniveau en de veiligheid van inlogdiensten. De afgelopen maanden werden onder meer Idensys en iDIN getest. Met de invoering van deze en andere inlogdiensten kunnen mensen in 2017 gaan inloggen bij overheidsinstellingen via een app, een identiteitsbewijs of via de bank.

De eerste partijen die nieuwe inlogmethodes, waaronder iDIN, gaan aanbieden zijn de Belastingdienst en verschillende zorginstellingen. In de loop van 2017 worden de inlogdiensten gefaseerd ingevoerd. DigiD blijft voorlopig bestaan als publieke inlogmethode en wordt in 2017 uitgerust met een nieuw middel om het betrouwbaarheidsniveau te verbeteren.