Fintech-bedrijf Sowdan maakt realtime overboekingen mogelijk

27 februari 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Nederlandse fintech-bedrijf Sowdan heeft een app gelanceerd die het mogelijk maakt om dag en nacht binnen één minuut interbancaire overboekingen te verwerken, ook in het weekend. Met deze app biedt het fintech-bedrijf een oplossing voor de lange verwerkingstijd van overboekingen. 

Het overboeken van geld van de ene rekening naar de andere gebeurt op dit moment nog niet realtime. Vaak vindt de daadwerkelijke overboeking de volgende dag plaats of indien er een weekend tussen zit langer. In een aantal Europese landen is het realtime overboeken van geld tussen banken al langere tijd mogelijk. In Zweden maakt zelfs de helft van de bevolking hier gebruik van. In Nederland zullen banken in 2019 realtime betalingen mogelijk maken. 

Vooruitlopend op deze oplossing van de Nederlandse banken heeft Sowdan een app gelanceerd, die het mogelijk maakt om dag en nacht binnen één minuut interbancaire overboekingen te verwerken, ook in het weekend. Een overboeking met Sowdan duurt maximaal 10 seconden. Het geld is beschikbaar en besteedbaar binnen 1 minuut. 

Via Sowdan kun je realtime betalingen doen naar rekeningen bij drie van de vier grootste banken van Nederland, namelijk ING, Rabobank en SNS.* Je kunt vanaf elke rekening betalingen doen naar deze banken. ABN AMRO werkt niet mee aan de betaaldienst. Overboekingen tot €750 zijn gratis, daarboven wordt 0,5% kosten in rekening gebracht. 

Realtime overboekingen zijn bijvoorbeeld handig bij verkopen via marktplaats. De koper kan het bedrag snel en veilig via de app voldoen en zal direct op de rekening van de verkoper staan.  Doordat de app zowel betalingen als betalingsverzoeken ondersteunt, hoeft slechts een van beide partijen de app te hebben. Naast particulieren kan deze dienst ook op zakelijk gebied toegepast worden. Zo zal uitzendbureau YoungCapital als eerste gebruik maken van deze mogelijkheid. Uitzendkrachten hoeven geen week of maand te wachten, maar krijgen direct uitbetaald aldus Hugo de Koning, medeoprichter van YoungCapital.

* Ook mensen die bij een andere bank klant zijn kunnen gebruikmaken van de app voor betalingen naar ING, SNS en Rabobank.