Knab biedt in 2017 meeste rente op spaarrekening

11 december 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Knab is uitgeroepen tot de winnaar van de Goude Spaarrente 2017. Met de Flexibel Sparen-rekening die de online bank aanbiedt, kregen spaarders het afgelopen jaar gemiddeld de hoogste rente aangeboden.

Terwijl de economie de laatste jaren weer stukken beter is gaan draaien na de terugval gedurende de financiële crisis, blijven de rentestanden vooralsnog historisch laag. In het afgelopen jaar daalden de rentes zelfs nog verder door, zodat de grootbanken nu 0,05% uitkeren en Triodos Bank zelfs is gezakt naar 0%. In dergelijke tijden van laag rendement is het voor spaarders nuttig om een helder overzicht te krijgen van de banken die het meeste rente uitkeren. Vergelijkingssite Spaarrente.nl helpt hierbij, onder meer door ieder jaar de Gouden Spaarrente uit te reiken, een prijs voor de bank die de spaarrekening met het beste rendement en een stabiel rentebeleid aanbiedt.

De site houdt nauwgezet bij hoeveel rente wordt geboden op de verschillende spaarrekeningen. Op basis hiervan berekent Spaarrente.nl voor elke spaarrekening de maandelijks positie en de rentestabiliteit, waarmee een duidelijk beeld ontstaat van de spaarrekeningen die wel en niet goed scoren op het gebied van de hoogte van de rente. De spaarrekening die het vaakst in de top drie eindigt en hierbij een stabiel rentebeleid hanteert, wordt aan het einde van het jaar beloond met de Gouden Spaarrente.

Renteverloop in 2017

Net als in 2014 gaat de prijs dit jaar naar de Flexibel Sparen-rekening van Knab: “Wie het hele jaar een spaarrekening had bij Knab kreeg gemiddeld 0,51 procent over het hele jaar”, aldus Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. Daarmee heeft de bank gemiddeld genomen over het hele jaar de hoogste rente voor een spaarrekening geboden. Desalniettemin zijn de nog altijd voortdurende rentedalingen ook bij Knab goed zichtbaar: in januari was de rente met 0,7% op zijn hoogst, om vervolgens te dalen naar 0,55%. Na een aantal maanden waarin de rente maar heel licht daalde, nam het krimptempo in november weer toe, waardoor de rent nu op 0,35% staat.

Met deze dalende percentages wist Knab gedurende 2017 alsnog continu meer rente te bieden dan zowel de grootbanken als alle banken gemiddeld. Voor de komende tijd verwacht Spaarrent.nl nog geen herstel richting hogere rendementen. De vergelijker merkt op dat banken aan de bovenkant van de renteoverzichten steeds dichter naar elkaar toe kruipen, maar dat ook daar de spaarrentes nog steeds lager aan het worden zijn.

Bulthuis geeft tot slot aan dat de vooruitzichten voor het komende jaar niet anders zijn en dat het wellicht zelfs een kwestie van tijd is totdat spaarders banken moeten betalen om er te ‘mogen’ sparen: “We verwachten dat deze daling in 2018 langzaam verder gaat. De grote vraag voor komend jaar is welke grote bank het eerst naar de nul procent durft en of we zelfs negatieve spaarrentes krijgen.”

De Gouden Spaarrente-prijzen werden de afgelopen zes jaar gelijkmatig verdeeld tussen Knab, Argenta en Nationale Nederlanden. Alle drie wisten ze tweemaal de hoogste gemiddelde spaarrente uit te keren. Argenta deed dit in 2012 en 2015, terwijl Nationale Nederlanden in 2013 en 2016 als winnaar uit de bus kwam.