Uber vraagt betalingsvergunning aan

03 april 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Amerikaanse internetonderneming Uber heeft bij De Nederlandsche Bank (DNB) een betalingsvergunning aangevraagd. Hiermee kan het platform dat bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer zelf de betalingen gaan uitvoeren aan onder anderen chauffeurs.

De komst van het Amerikaanse Uber maakte wereldwijd veel emoties los in de taxiwereld. Het bedrijf verbindt via zijn mobiele app klanten in 67 landen met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs. Met name de inzet van privéchauffeurs leidde tot veel verontwaardiging onder professionele taxichauffeurs. Niet zelden worden privéchauffeurs bedreigd of zelfs mishandeld. Door de aanvraag van een betalingsvergunning raakt Uber nu ook in concurrentie met de banken.

Uber Payments is concurrent voor banken

Uber wil de betalingsvergunning gebruiken om zelf betalingen uit te kunnen voeren aan chauffeurs. Niet alleen aan chauffeurs overigens, onder de afgeleide Uber Eats is Uber namelijk ook actief in de maaltijdbezorgingsmarkt. Het bedrijf wil ook zelf betalingen doen aan maaltijdbezorgers en restaurants. Uber is niet beursgenoteerd en er zijn dus geen publieke financiële jaarverslagen. Persbureau Reuters wist in elk geval te melden dat Uber in 2016 een omzet van $6,5 miljard had, met een vervoerswaarde van circa $20 miljard. Het gaat dus beslist wel ergens om.

Uber Payments

Volgens het Engelse Sky News wil Uber een nieuw bedrijf opzetten met de naam Uber Payments. Door zelf het interne betalingsverkeer aan medewerkers in beheer te nemen zet Uber de banken buitenspel. Om dit te kunnen doen heeft Uber echter wel eerst een betalingsvergunning nodig. Het Europese hoofdkantoor van Uber staat in Amsterdam en daarom kiest het bedrijf voor een Nederlandse betalingsvergunning. Wanneer De Nederlandsche Bank (DNB) de vergunning goedkeurt kan Uber in de hele Europese Unie betalingen uitvoeren.