Nederlanders voorzichtig met cryptovaluta volgens AFM

18 april 2018 Banken.nl

Nederlanders zijn relatief voorzichtig als het gaat om investeren in cryptovaluta. Dat is de uitkomst van voorlopig onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft laten uitvoeren. Ongeveer 70% van de Nederlandse cryptobeleggers heeft voor minder dan €1000 belegd. De AFM blijft benadrukken dat cryptovaluta een markt is die nog in de kinderschoenen staat.

In het afgelopen jaar - 2017 - maakten veel consumenten voor het eerst persoonlijk kennis met het fenomeen cryptovaluta. Uiteraard bestonden ze al enige jaren, maar aanvankelijk was het vooral een wereld voor ‘whizzkids’ en durfals. Door de toegenomen aandacht en berichtgeving over mensen die rendementen maakten van soms tienduizenden procenten raakten veel mensen geïnteresseerd in beleggen in bitcoins, ripples en ethereum. Het einde van 2017 kende een explosieve toename van beleggingen in cryptomunten, ook in Nederland. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde zelfs dat consumenten hun dertiende maand beter niet klakkeloos in cryptomunten kon beleggen.

Nederlanders voorzichtig met cryptovaluta volgens AFM

De markt van cryptovaluta is extreem volatiel. Dat kan op korte termijn leiden tot grote winsten, maar ook tot grote verliezen. Begin dit jaar - kort voordat de klad erin kwam bij veel cryptomunten - bedroeg de marktwaarde van cryptomunten zo’n $800 miljard, tegenover ‘slechts’ $20 miljard een jaar eerder. Dat is op zichzelf een buitengewoon mooi rendement en de reden van de aantrekkingskracht. Dat de waarde van de bitcoin op het moment van schrijven zo’n $8.000 is, terwijl de piek eind december bijna $20.000 bewijst andermaal hoe grillig cryptovaluta kunnen zijn.

Ruim half miljoen beleggers

Inmiddels bezitten ruim een half miljoen Nederlanders in meer of mindere mate cryptomunten. Zij blijken echter relatief voorzichtig met de bedragen waarmee zij investeren in cryptovaluta. Van de Nederlandse cryptobeleggers zit 69% er met minder dan €1000 in. Daarmee is de Nederlandse consument gemiddeld genomen niet erg kwetsbaar. Een ineenstorting van de cryptomarkt zou vervelend zijn, maar zal mensen niet snel in de problemen brengen. Slechts 1% geeft in het vooronderzoek aan dat een sterke waardedaling hen financieel in de problemen zou kunnen brengen.

Invloed AFM momenteel beperkt

De AFM blijft waarschuwen dat de markt van cryptovaluta nog in de kinderschoenen staat, niet in de laatste plaats in termen van toezicht. Zoals op veel gebieden loopt de wetgevende macht achter de realiteit aan. De invloed die de AFM kan uitoefenen - behalve waarschuwen - is dan ook beperkt.

Meer over Autoriteit Financiële Markten
Profielpagina
Autoriteit Financiële Markten is een partner van Banken.nl