Venture capital investeringen in fintech bereiken recordhoogte van $27,4 miljard

23 april 2018 Banken.nl

De wereldwijde investeringen in fintech met venture capital bereikten in 2017 een niet eerder gezien niveau van $27,4 miljard. Hiervoor verantwoordelijk waren vooral grote deals in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en India. De meeste interesse ging uit naar fintechs die actief zijn in digitaal betalen en in geld uitlenen.

De wereldwijde interesse van durfinvesteerders in fintech neemt allesbehalve af. Durfkapitalisten blijven veel potentie zien in sector-ontwrichtende startups, die met behulp van moderne technologie gebruiksvriendelijke producten en diensten aanbieden. Aanbieders van digitale betaaldiensten en online leenplatforms zijn het meest in trek bij investeerders.

Bij elkaar opgeteld werd in 2017 voor $27,4 miljard aan durfkapitaal geïnvesteerd in fintechs. Een groei van 16% ten opzichte van een jaar eerder. Volgens een recent rapport van consultancy firma Accenture wordt de groei aangespoord door hoge dealwaardes in met name de VS, het VK en India.

In de VS nam de waarde van venture capital investeringen in 2017 met 31% toe tot $11,3 miljard. Tegelijk zag het VK bijna een verviervoudiging tot $3,4 miljard en India zelfs bijna een vervijfvoudiging tot $2,4 miljard van de waarde van durfkapitaalinvesteringen in 2017, ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Julian Skan - Senior Managing Director Financial Services bij Accenture - licht toe: “Veel groei, vooral in de VS en het VK, wordt veroorzaakt door nieuwe geldstromen vanuit Rusland, China, het Midden-Oosten en andere opkomende economieën.”

Nearly US 100 billion has flowed into fintech ventures since 2010

De opmerkelijke afname van het aandeel investeringen in de regio Asia-Pacific (APAC) wordt veroorzaakt door een terugval binnen China zelf. Van $10 miljard in 2016 dook de investeringswaarde naar ‘slechts’ $2,8 miljard in 2017. In 2016 waren vooral twee fintechs verantwoordelijk voor de hoge stand van 2016. De bedrijven Ant Financial en Lufax waren beide onderwerp van deals van meerdere miljarden. Een ander opmerkelijk punt is dat (mede door het uitblijven van eerdergenoemde multi-miljardendeals) de gemiddelde dealwaarde omlaag dook van gemiddeld $186 miljoen in 2016 tot $19 miljoen in 2017, maar het aantal deals juist (bijna) verdrievoudigde in 2017, van 54 naar 146. Er was dus sprake van een hoog aantal deals, tegen een relatief lage waarde.

In de VS, het VK en India was juist wel sprake van enkele megadeals. In de VS haalde online leenplatform voor bedrijven Kabbage (waar ook ING in investeerde) zo’n $900 miljoen op, aangevuld met $500 miljoen voor Social Finance Inc, eveneens een leenplatform. De VS blijft de maat van alles als het gaat om investeringen in fintech. Sinds 2010 vond meer dan de helft van alle investeringen in fintech - bij elkaar net geen $100 miljard wereldwijd - daar plaats.

In het Verenigd Koninkrijk haalde aanbieder van digitale verzekeringen BKL Group zo’n $900 miljoen op. Dat is meer dan een kwart van de totale dealwaarde aan venture capital investeringen van de recordwaarde van $3,4 miljard. Aanbieder van digitale betalingen TransferWise verdient met $280 miljoen een eervolle vermelding.

Most fintech investments went to lending, payments and insurance technologies in 2017

India ten slotte was het toneel van een investering van maar liefst $1,4 miljard, die bijeengeharkt werd door Paytm, een mobile-first aanbieder van financiële diensten. Het aantal deals nam eveneens toe, met een jaar-op-jaar stijging van 65%. Volgens Accenture is de toegenomen activiteit in India deels toe te schrijven aan het beleid van ‘demonetisering’ van de Indiase centrale bank. Door de uitbanning van bankbiljetten met hoge waarde is een vlucht naar digitale betalingen en cashless diensten ontstaan, waar Paytm er één van is.

Accenture concludeert dat het leeuwendeel van venture capital investeringen in fintech in gaat naar partijen die actief zijn in digitaal betalen of online geld uitlenen. In de VS zelfs meer dan 60%. Dat is terug te zien in bovenstaande figuur waar de rode (Payments) en donkerblauwe (Lending) balkjes samen goed zijn voor ongeveer 60% van het wereldwijde totaal.

Afsluitend zegt Richard Lumb, Group Chief Executive of Financial Services bij Accenture: “Dit volume van investeringen weerspiegelt de stijgende vraag binnen de financiële dienstverlening naar digitale innovaties, omdat deze technologieën hun waarde bewijzen en goed in de markt in te passen zijn. Het draagt bij aan de vitale positie van fintechs in de hervorming van de financiële sector.”

Meer over Accenture
Profielpagina
Accenture is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.