DNB krijgt advies van Raad van Kinderen

24 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandsche Bank (DNB) vraagt kinderen om mee te denken over de financiële toekomst van Nederland. De centrale bank roept de hulp in van de Raad van Kinderen, een soort denktank die bestaat uit kinderen. Juist omdat nu besluiten worden genomen die regelmatig pas van kracht worden op het moment dat kinderen van nu volwassen zijn is hun mening relevant, aldus DNB.

Een veel gehoord verwijt van jongere generaties richting oudere generaties is dat die tweede groep ingrijpende beslissingen neemt voor de toekomst, die vaak niet in het voordeel van jongere generaties zijn. Het is een populair verwijt, dat vaak langskomt in debatten over pensioenen, maar bijvoorbeeld ook in het brexit-debat. Wetgevers en beleidsmakers zijn doorgaans nu eenmaal geen tieners of twintigers, dat zijn vaak vijftigers of zestigers.

De Nederlandsche Bank (DNB) roept daarom de hulp van kinderen in, om mee te denken over vraagstukken die mede hun eigen toekomst bepalen. Dit jaar is goed leren omgaan met geld en het voorkomen van schulden bij jongeren het hoofdvraagstuk.

Kinderen adviseren DNB

Een belangrijke voorwaarde voor het succes van toekomstig beleid is het bereiken van de doelgroep. En wie weten beter waar je kinderen kunt vinden dan kinderen zelf? De Raad van Kinderen bracht enkele nuttige adviezen uit voor het opstellen van een programma over de omgang met geld en het voorkomen van schulden.

Vloggers

De eerste tip van jongeren is de inzet van vloggers. De gemiddelde bankdirecteur zal geen flauw idee hebben wie Enzo Knol, Monica Geuze of Anna Nooshin zijn, maar deze vloggers bereiken samen bijna dagelijks miljoenen Nederlandse jongeren/kinderen. En daarmee zijn ze ontzettend invloedrijk, vandaar ook de veelgebruikte term ‘influencer’. In het verlengde van vloggers is het internet in zijn algemeenheid, waar veel kinderen van jongs af aan te vinden zijn. Een goede website met informatie en verhalen heeft eveneens veel potentie. Een app voor jongeren om zicht te houden op het eigen geld is de derde tip die de Raad van Kinderen geeft. 

Met deze extra tips kan de DNB aan de slag met programma’s voor de jeugd, die van wezenlijk belang zijn voor een gezonde financiële huishouding van de Nederlandse maatschappij van de toekomst.