Klaas Knot zeven jaar langer topman DNB

31 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

De huidige topman van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot is herbenoemd voor een nieuwe termijn van zeven jaar. Dat meldt het Ministerie van Financiën in een persbericht. Naast Knot worden ook twee mede-directeuren herbenoemd en een nieuwe directeur aan het bestaande gezelschap toegevoegd. Tegelijk worden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) twee nieuwe bestuurders benoemd.

De herbenoeming van Knot (per 1 juli) komt niet echt als een verrassing. In de eerste plaats lag er bij minister Hoekstra van Financiën al een aanbeveling van de raad van commissarissen van DNB om Knot voor een nieuwe termijn te benoemen. Daarmee leek eigenlijk al zeker dat Knot zou worden herbenoemd, mits hij daar zelf toe bereid zou zijn. Tijdens een uitzending van Buitenhof eerder dit jaar kreeg hij de lachers op zijn hand, toen hij in nauwelijks bedekte termen aangaf in te zijn voor een herbenoeming.

Klaas Knot zeven jaar langer topman DNB

Klaas Knot staat sinds 2011 aan het roer bij De Nederlandsche Bank (DNB), nadat hij het stokje overnam van Nout Wellink. Het was destijds zijn derde terugkeer bij DNB nadat hij voor dezelfde instelling eerder actief was als econoom (1995-1998), als adjunct-directeur Toezichtsstrategie (1999-2002) en als divisiedirecteur Toezicht Beleid. Tussendoor maakte Knot uitstapjes naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Pensioen- en Verzekeringskamer, die in 2004 op zou gaan in DNB.

Naast Klaas Knot worden twee mede-directeuren herbenoemd, Job Swank en Frank Elderson. Het bestuur - bestaand uit vier personen - wordt bovendien uitgebreid met een vijfde lid, Nicole Stolk.

AFM

Het persbericht meldt ook nieuws over de AFM. Eerder dit jaar werd topvrouw Merel van Vroonhoven herbenoemd na haar eerste termijn. Toen werd ook medegedeeld dat er actief gezocht werd naar twee nieuwe bestuursleden. Die zijn nu gevonden in de personen van Jos Heuvelman en Hanzo van Beusekom.

Tevreden minister

Minister Hoekstra: ,,Ik ben zeer tevreden dat deze mensen met al hun relevante kennis, ervaring en talenten kiezen voor de publieke zaak en zich willen inzetten bij AFM of DNB. Het is belangrijk voor de financiële sector en daarmee voor Nederland en voor ons allemaal dat we zeer capabele mensen hebben in het toezicht op die sector.’’