Vijf visies op de ontwikkeling van alternatieve financiering

03 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De markt voor alternatieve financiering is divers en bestaat uit partijen met verschillende achtergronden. Platformen waar ondernemers direct contact kunnen leggen met investeerders, advieskantoren, servicepartijen, banken om er een aantal te noemen. Allemaal hebben ze hun eigen visie op de markt voor alternatieve financiering. Kennis- en netwerkorganisatie IIR laat vertegenwoordigers uit vijf verschillende richtingen aan het woord.

In een diverse markt als die voor alternatieve financiering spelen doorgaans verschillende belangen. Het is een plek waar ondernemers tegen zo aantrekkelijk mogelijke voorwaarden financiering willen loskrijgen, maar waar investeerders nieuwe mogelijkheden zoeken voor rendabele investeringen. In de strijd om marktaandeel concurreren peer-to-peer (P2P) platformen met gevestigde financiële instituties als banken. Daarboven zweven nog weer toezichthouders, die alles in goede banen willen leiden en ervoor zorgen dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie of machtsmisbruik, maar juist van een veilige en transparante omgeving.

Vier visies op de ontwikkeling van alternatieve financiering

Kennis- en netwerkorganisatie IIR sprak met vijf personen, die ieder hun eigen positie innemen in het landschap van alternatieve financieringen.

  • Jonathan Kramer, Head of Capital Markets bij Zopa, een P2P leenplatform.
  • Bastiaan Dessing, Strategy & Policy Advisor bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
  • Jacco Samuels, Managing Director at Hypoport, een software platform voor de organisatie van uiteenlopende soorten relevante data.
  • Jeroen van Doornik, Investment Director bij Frontier Ventures Rabobank, een strategisch investeringsfonds voor beloftevolle bedrijven in fintech en food&agri.
  • Bilal Bas, Manager Treasury & Funding bij RNHB

Ze geven allen antwoord op vragen over onder andere hun specifieke positie, de ontwikkeling van alternatieve financiering en de toegevoegde waren die zij leveren. De volledige interviews zijn (in het Engels) terug te lezen op de website van IIR.