Rabobank wil tegemoet komen aan boeren die kampen met droogte
De agrarische sector kampt momenteel met vervelende uitdagingen door de hoge temperaturen en vooral het uitblijven van regen. Rabobank geeft aan met de bedrijven mee te willen denken als zij echt in de problemen raken door het aanhoudend fraaie zomerweer van de afgelopen weken. De bank benadrukt wel dat boeren niet moeten wachten tot de ramp compleet is.
Als grootste kredietverstrekker van de agrarische sector in Nederland heeft Rabobank extra aandacht voor de warme en droge periode die nu al een tijdje aanhoudt. In een aantal waterschappen heerst inmiddels een verbod op besproeien van het land met water uit sloten, beken en kanalen. Tegelijk vragen de waterleidingmaatschappijen om bewust met water om te gaan, waardoor de agrarische sector een beetje tussen wal en schip valt. Daar staat momenteel weinig water meer, maar voor veel boeren wordt de nood steeds hoger. De kans op minder productieve oogsten neemt iedere dag dat het niet regent verder toe.
Gezonde bedrijven
Rabobank geeft aan grondgebonden landbouwbedrijven die getroffen zijn door de droogte te willen ondersteunen. Een faillissement is immers in niemands voordeel. Niet voor de boeren zelf, niet voor de bank en niet voor de monden van consumenten. "Wij willen gezonde bedrijven altijd door een moeilijke periode helpen, zeker bij omstandigheden die buiten de macht van de boer liggen", aldus Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij de bank. "Dit is niet zomaar een droge periode, dit zijn extreme omstandigheden. Wij helpen boeren in deze omstandigheden altijd en kiezen niet voor algemene maatregelen. We kijken per situatie, en in overleg met de ondernemer, naar de beste oplossing."
Wat kunnen die oplossingen zijn? Huirne identificeert drie mogelijk manier waarop Rabobank boeren kan ondersteunen: “We ondersteunen, afhankelijk van de situatie, met een overbruggingskrediet of kunnen uitstel geven van aflossingen. Ook kunnen diverse investeringen uitgesteld worden.”
Op tijd aankloppen
Huirne benadrukt dat boeren op tijd moeten aankloppen als er liquiditeitsproblemen dreigen te ontstaan. De oorzaak van de liquiditeitsproblemen moet bovendien direct te verbinden zijn aan de huidige droogte. Huirne: "We kijken of het een gezonde onderneming is en of de problemen vooral door de droogte ontstaan zijn. Daarbij verschillen de gevolgen van de droogte per regio."
Op het moment zelf krijgt Rabobank nog weinig meldingen van liquiditeitsproblemen door droogte. Dat is op zichzelf ook niet verwonderlijk. Hoewel boeren momenteel meer geld kwijt zullen zijn aan beregening komt de echte afrekening pas op het moment van oogsten. Dan wordt duidelijk hoeveel en tegen welke kiloprijs boeren hun producten kunnen verkopen. Huirne adviseert om niet stil te zitten tot dat moment. "Maak van tevoren een liquiditeitsbegroting en klop zelf tijdig aan bij de bank. Kortom, wacht niet tot de ramp compleet is", besluit Huirne.