Nederlandse beleggers zijn honkvast

10 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlanders die beleggen doen dat overwegend in aandelen van Nederlandse bedrijven. Met name in aandelen van bedrijven die al jaren een vaste waarde zijn op de AEX. De marktkapitalisatie van Nederlandse beleggers is bij elkaar zo’n €36 miljard, waarvan €25 miljard in binnenlandse bedrijven zit. Particuliere beleggers blijven dichterbij huis dan professionele beleggers.

Als het op beleggen aankomt blijken Nederlanders niet bijzonder avontuurlijk te zijn. De meerderheid blijft dichtbij huis en belegt in aandelen van Nederlandse bedrijven of in Nederlandse beleggingsfondsen. Nederlandse aandelen zijn goed voor €25 miljard beleggingskapitaal, Nederlandse beleggingsfondsen zijn goed voor €46 miljard beleggingskapitaal.Deze conclusies komen naar voren in een bericht van De Nederlandsche Bank (DNB) over de stand van zaken aan het einde van het tweede kwartaal van 2018.

Recordhoogte totale beurswaarde

De totale beurswaarde van Nederlandse bedrijven bedroeg eind tweede kwartaal €1.148 miljard. Daarbij zitten ook bedrijven die aan een buitenlandse beurs genoteerd staan. Nog niet eerder waren Nederlandse beursgenoteerde bedrijven bij elkaar opgeteld zoveel waard. Een leuk feitje is dat Apple - sinds het bedrijf vorige week de €1.000 miljard beurswaarde overschreed - in zijn eentje dus al bijna even groot is.

Groei marktwaarde beursgenoteerde Nederlandse bedrijven

Het totale directe aandelenbezit van Nederlandse huishoudens bedraagt €36 miljard. Dat komt neer op gemiddeld €3.000 per huishouden. Daarbij moet aangetekend worden dat lang niet alle Nederlanders beleggen. Opvallend is dat particuliere beleggers honkvaster zijn dan professionele beleggers, die vaker over de landsgrenzen heen kijken. Hoewel opvallend, heel verrassend is het ook weer niet. Particuliere beleggers krijgen in principe vooral economisch nieuws uit Nederland mee, waar professionele beleggers zich veel meer (kunnen) verdiepen in buitenlandse posities.

Welke bedrijven zijn dan vooral populair? Dan gaat het om aandelen van bedrijven die meer dan €10 miljard marktkapitalisatie hebben. In totaal bezitten Nederlandse beleggers voor €6 miljard aan directe posities in deze bedrijven.

Directe Nedrlands aandelenbezit in portefeuille huishoudens

Bij DSM hebben Nederlandse beleggers het meeste aandelen uitstaan, ruim 6%. Aegon en Ahold Delhaize volgen op de plaatsen twee en drie. In de vergelijking is alleen uitgegaan van directe posities. Indirecte posities via aandelenfondsen of pensioenfondsen maken geen onderdeel uit van deze conclusies.