Rabobank en BNG Bank starten samenwerking tegen woningtekort middenhuur in Limburg

28 december 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Rabobank en BNG Bank verstrekken samen een lening van €170 miljoen aan Wonen Limburg. Deze woningcorporatie wil werk maken van een passend woningaanbod voor huishoudens met een middeninkomen. Beide banken zien duidelijke maatschappelijke meerwaarde in een divers woningaanbod.

Huishoudens met een middeninkomen hebben het momenteel niet makkelijk op de woningmarkt. Vaak verdienen ze (net) teveel voor een sociale huurwoning, maar een huurwoning in de vrije sector of een koopwoning is vaak buiten bereik. Een klassiek gevalletje van ‘te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken’. Dan gaat het om huishoudens die een gezamenlijk bruto jaarinkomen van net boven de €40.000 hebben. Net als in andere segmenten is het aantal mensen dat zoekt naar een betaalbare huurwoning sterk gestegen in de afgelopen jaren.Meer middenhuur moet sociale ontwikkeling versterken

Wonen Limburg is de grootste woningcorporatie van de provincie en heeft een lening van €170 miljoen ontvangen om te investeren in nieuwe huurwoningen in het middensegment. Rabobank en BNG Bank verstrekken de lening gezamenlijk. Volgens BNG Bank is er momenteel te weinig focus op dit soort woningen door grotere institutionele beleggers en ontwikkelaars. De maandelijkse huurprijs van de voorgenomen nieuwe woningen ligt ruwweg tussen de €710 en €1000.

Duurzame ontwikkeling

Tegenwoordig is het wettelijk geregeld dat sociale huurwoningen alleen nog maar mogen toewijzen aan de allerlaagste inkomens. Er wonen echter nog steeds relatief veel mensen met een middeninkomen in een sociale huurwoning, die ze bewonen vanuit de tijd dat ze nog wél onder de inkomensgrens vielen. Die mensen hebben vaak twee keuzes: blijven zitten waar ze zitten of verhuizen naar een regio waar beter betaalbare huurwoningen zijn. Limburg Wonen vindt geen van tweeën echt een optie en besluit daarom - met behulp van de lening van €170 miljoen van Rabobank en BNG Bank - tot de bouw van meer middenhuur. Een ontwikkeling die volgens de drie partijen goed is voor de algemene leefbaarheid van de regio, met meer ruimte voor doorstroom en meer gemengde wijken en wooncomplexen.