JPMorgan Chase steekt $350 miljoen in toekomstbestendige banen
De Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase reserveert de komende vijf jaar $350 miljoen om mensen te trainen in nieuwe manieren van werken. Volgens de bank gaat het in de nieuwe wereld vooral om vaardigheden en niet per se om diploma’s of titels. Het gaat ter verduidelijk om algemene projecten, het bedrag is niet specifiek alleen voor medewerkers van Chase bedoeld.
Vroeger werd met de Nieuwe Wereld nog heel wat anders bedoeld. De term had toen nog een hele concrete betekenis, in de zin van een nieuw continent, vanuit een eurocentrisch perspectief. Tegenwoordig gaat het ook over een nieuwe wereld, maar dan zonder hoofdletters en in een meer abstracte zin. De wereld die ontstaat terwijl technologie en digitalisering voortschrijden. Een wereld die andere eigenschappen van mensen gaat verlangen. JPMorgan Chase steekt de komende vijf jaar $350 miljoen in verschillende projecten om mensen voor te bereiden op die nieuwe toekomst. Of misschien beter, het nieuwe nu.
In een verklaring zegt Chase-topman Jamie Dimon: “In de nieuwe wereld draait het om vaardigheden en niet per se om diploma’s of titels. Helaas zitten er teveel mensen vast in low-skill banen zonder toekomst, terwijl te veel bedrijven geen vaardige werknemers kunnen vinden.” De geplande projecten zijn niet louter gericht op het werknemersbestand van de bank zelf. Chase werkt samen met verschillende maatschappelijke en onderwijsinstellingen.
Chase partnert onder meer het Aspen Institute, een in Washington (DC) gevestigde internationale denktank en forum voor de ontwikkeling van waarden-gebaseerd leiderschap. Chase financiert een programma gericht op ontwikkeling van het curriculum, verhogen van slagingspercentages en het vinden van goede banen voor afgestudeerden. De bank gaat ook samenwerken met denktank voor economische en sociale gelijkheid PolicyLink en het National Fund for Workforce Solutions. De samenwerking gaat in tien verschillende steden arbeidsdata verzamelen. Die data moet nieuwe kansen op de arbeidsmarkt blootleggen, waar vervolgens trainingen en opleidingen op toegespitst kunnen worden, in het bijzonder voor achtergestelde groepen.
MIT
De projecten zijn dus beslist niet specifiek voor het werknemersbestand van Chase zelf, maar $350 miljoen reserveren alleen voor de goede zaak is wellicht ook wat veel van het goede. Daarom zoekt de bank ook de samenwerking met het befaamde technologie-instituut MIT. Samen kijken ze naar de organisatie om te bepalen op welke gebieden en op welke afdelingen meer training nodig is om banen toekomstbestendig te maken.
Toekomstbestendig arbeidspotentieel
“Het creëren van een toekomstbestendig arbeidspotentieel is topprioriteit”, aldus Robin Leopold, hoofd hr bij Chase, in een verklaring. “Daarom zijn we proactief bezig met het identificeren van benodigde vaardigheden en het leren begrijpen van de vaardigheden en opleiding die onze medewerkers al hebben.” Ze voegt daar nog aan toe dat voor 75% van de arbeidsplaatsen van Chase in de VS feitelijk geen universitaire titel nodig is.
“Hoeveel universitair afgestudeerden denk je dat kassier willen zijn? Erg weinig”, aldus Dimon tijdens een bijeenkomst in New York. Volgens de topman heeft de bank voor bepaalde posities zakelijk gezien een vergissing gemaakt om te vragen naar een universitaire graad in het vacatureprofiel.