Ondervraging Joanne Kellermann levert Dirk Scheringa weinig nieuws op
Maandag jongstleden hoorde advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtszaal voormalig DNB-bestuurder Joanne Kellermann. Dirk Scheringa verwijt haar een kwalijke rol tijdens de ondergang van DSB Bank, omdat gevoelige informatie opzettelijk gelekt zou zijn naar de media. De horing leverde Knoops noch Scheringa veel nieuwe informatie op. In hoofdlijnen gaf Kellermann aan zich weinig meer te herinneren van dat bewuste weekend in 2009.
Joanne Kellermann is de zesde persoon die Scheringa hoort, in een poging aan te tonen dat DSB Bank kapot gemaakt is door de instituties. Met name het lekken van gevoelige informatie naar de media zou een reden zijn geweest voor de val van DSB. Afgelopen maandag was het de beurt aan Joanne Kellermann om gehoord te worden. Zij was destijds hoofdverantwoordelijk voor de communicatie van De Nederlandsche Bank (DNB) en volgens Scheringa laakbaar hebben gehandeld in de zaak DSB.
“Dat weet ik niet” en “dat kan ik mij niet herinneren” waren de meest uitgesproken zinnen door Kellermann maandag. “We hebben vrijwel het hele weekend vergaderd en dingen volgden elkaar in hoog tempo op. Ik weet niet meer precies wat wanneer is besproken en wanneer welk besluit is genomen.” Dat maakte het voor Knoops uitermate lastig, zo niet onmogelijk, om voor de zaak van Scheringa iets nuttigs uit het vuur te slepen. Kellermann stelde ook dat - hoewel zij hoofdverantwoordelijk was voor de communicatie - de crisissituatie rond DNB de taak was van een speciale projectgroep en dus niet op haar bordje lag. Op wiens bordje dan wel? Toenmalig president Nout Wellink zelf, aldus Kellermann. En dus wil Scheringa ook Wellink nog gaan horen.
Olifantengeheugen
In alle realiteit, er is ook wel een olifantengeheugen voor nodig om exact te herinneren wat iemand tien jaar geleden zei of deed. Aan de andere kant was het wel een uitzonderlijk weekend, ongetwijfeld eentje om niet snel te vergeten door betrokkenen. Wat Kellermann zich nog wel kon herinneren was dat DSB-persvoorlichters het hele weekend hun telefoons hadden uitstaan, omdat ze in de woorden van Kellermann “spreken met journalisten wilden vermijden”.
“Een geheugenverlies dat je niet voor mogelijkheid houdt”, zo was de cynische reactie van Scheringa na afloop van de horing. Hij had ongetwijfeld gehoopt nieuwe en - voor DNB - belastende informatie boven water te krijgen, waaruit zou blijken dat DSB Bank inderdaad kapot gemaakt is.