Amerikaanse banken tonen wisselende kwartaalcijfers

18 april 2014 Banken.nl

Afgelopen week maakte de grote Amerikaanse banken hun eerste kwartaalcijfers over 2014 bekend. De resultaten laten een wisselend beeld zien. Banken.nl zet de resultaten van de belangrijkste Amerikaanse banken op een rijtje.

Morgan Stanley: 55% meer winst

De Amerikaanse bank Morgan Stanley is dit jaar flink beter begonnen dan verleden jaar. Morgan Stanley maakte in de eerste drie maanden van dit jaar een netto winst van 1,5 miljard dollar. De bank maakte 55% meer winst dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de eerstekwartaalcijfers, die de bank presenteerde. In het eerste kwartaal van 2013 kwam de nettowinst niet verder dan 962 miljoen dollar. In totaal werd 8,9 miljard dollar omgezet. Dat is ruim 0,7 miljard meer dan een jaar eerder.

Morgan Stanley profiteerde goed van het aanhoudende gunstige beursklimaat. De bank liet in een verklaring weten dat alle divisies goede prestaties hebben laten zien. De investeringstak behaalde een omzet van 740 miljoen euro, waar de teller een jaar eerder op 645 miljoen euro bleef steken. Institutional Securities zorgde met 4,6 miljard dollar voor de hoogste omzet.

Wells Fargo: 14% meer winst

Wells Fargo heeft de eerste drie maanden van het jaar een winstrecord gemaakt. Dat bleek verleden week bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

De Amerikaanse bank beëindigde het eerste kwartaal met 5,9 miljard dollar winst, 14% hoger dan een jaar eerder. De omzet over het eerste kwartaal van het jaar bedroeg 20,6 miljard dollar, een lichte daling. In 2013 was dat nog 21,3 miljard dollar. Dat de bank meer winst behaalde kwam door kostenbesparingen. Ook de kapitaalpositie van de bank verstevigde, meldt Wells Fargo.

Wells Fargo en Morgan Stanley verbeteren hun resultaten fors

Goldman Sachs: 11% minder winst

Goldman Sachs heeft de eerste drie maanden van het jaar 11% minder winst geboekt dan begin vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 1,9 miljard dollar, tegen 2,2 miljard een jaar eerder. Dat bleek uit de eerstekwartaalcijfers. Toch vielen de resultaten, gezien de voorspellingen niet tegen. De totale omzet bedroeg 9,3 miljard dollar, een daling van 8% ten opzichte van de 10,1 miljard dollar van een jaar eerder. Ook het omzetcijfer bleek hoger dan analisten hadden voorzien. Topman Lloyd Blankfein liet in een verklaring weten niet ontevreden te zijn met de kwartaalcijfers.

De opbrengsten van de zakenbankdivisie van Goldman Sachs liepen het afgelopen kwartaal op tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis. Er werd vooral geprofiteerd van de toenemende interesse onder bedrijven voor beursgangen en overnames.

JP Morgan Chase: 19% minder winst

JP Morgan Chase  heeft in het eerste kwartaal een nettowinst gemaakt van 5,3 miljard dollar. Dat is 19% minder dan een jaar eerder. Dat maakte de Amerikaanse bank deze week bekend.

In het eerste kwartaal van 2013 werd nog een winst gemaakt van 6,5 miljard dollar. De omzet daalde met 8% naar 23,9 miljard dollar. De Amerikaanse bank had minder rente-inkomsten. Ook werden er minder aandelen verhandeld.  De winstdaling kwam volgens de bank naast de lagere omzet ook door hogere kredietvoorzieningen. JP Morgan stopte in de eerste drie maanden van het jaar 233 miljoen dollar meer in de stroppenpot voor slechte leningen.

Ondanks de lagere winst en omzet maakte JP Morgan volgens topman Jamie Dimon een goede start van het jaar. Hij zegt een groeiend vertrouwen in de economie te hebben.

Bank of America: In de rode cijfers

Bank of America is het eerste kwartaal diep in de rode cijfers geëindigd. De op één na grootste bank van de Verenigde Staten moest meer dan een kwart van zijn omzet aan schikkingen afdragen en kwam uit op een verlies van 514 miljoen dollar. Dat maakte de bank deze week bekend.

In het eerste kwartaal van vorig jaar kwam Bank of America nog uit op een winst van 1,1 miljard dollar. Ook de omzet was met iets minder dan 22,7 miljard dollar, 3,8% minder dan in het eerste kwartaal van 2013.

Het verlies is voor een belangrijk deel te wijten aan de schikking die het concern trof vanwege de verkoop van vrijwel waardeloze beleggingsproducten. Bank of America maakte eind vorige maand bekend in totaal ruim 6 miljard dollar te betalen voor het verhandelen van deze speculatieve, op hypotheken gebaseerde producten.

Volgens The Wall Street Journal heeft Bank of America de afgelopen jaren een slordige 50 miljard dollar betaald voor de verkoop van waardeloze hypotheekobligaties. Ook andere banken, zoals Citigroup hebben diep in de buidel getast om hun betrokkenheid bij vergelijkbare praktijken af te kopen.