ING neemt afscheid van HR-directeur Hein Knaapen
Hein Knaapen vertrekt als HR-directeur bij ING. Knaapen bekleedde deze functie al sinds zijn aantreden bij ING in 2012. Bij het grotere publiek raakte hij bekend toen hij enkele jaren terug in het FD medewerkers van zijn bank waarschuwde dat zij te afhankelijk waren geworden van de ‘goudgerande’ voorwaarden van de bank en kwetsbaar waren voor de toekomst. Het leverde hem zowel kritiek als lof op. Hij geeft nog niet aan wat zijn volgende stap gaat zijn, maar wel is duidelijk dat hij actief blijft binnen de HR.
Hein Knaapen heeft inmiddels een lange en indrukwekkende staat van dienst opgebouwd binnen het domein HR. Hij begon in 1984 op de personeelsafdeling van voedingsmiddelenconcern Unilever en klom daar gestaag op tot uiteindelijk HR-directeur. In 2005 werd hij HR-directeur bij telecommunicatiebedrijf KPN, waar hij zes jaar bleef. In 2012 maakte hij de overstap naar de post van HR-directeur bij ING.
‘People agenda’
Terugkijkend op zijn tijd bij ING stelt hij: “We hebben een ‘people agenda’ uitgerold waar ik trots op ben, met een scherpe focus op de prestatie van het bedrijf, de centrale rol voor managers om die prestaties nog verder te brengen en een duidelijk gekaderde verantwoordelijkheden voor het hr-team. Nu is het tijd voor iemand anders om de fakkel over te nemen.”
In 2016 gaf Knaapen aan zakenkrant FD een interview wat de nodige stof deed opwaaien, zowel binnen als buiten de gelederen van ING. De kern van zijn betoog was dat medewerkers van ING zich te afhankelijk hadden gemaakt van de bank. Knaapen destijds in het FD: “Wat ik heb geleerd: een goed salaris is goed om te komen, goed om te blijven en goed om weg te gaan. Dus als je ver boven jouw marktniveau betaald wordt, dat is een dodelijke verleiding. Als je 55 bent, en je verdient 20% boven de markt, nou, gefeliciteerd, dan heb je een probleem! Dan ben je gewoon afhankelijk.”
Oranje bloed?
Hij stelde verder zijn vraagtekens bij werknemers die verklaarden loyaal te zijn aan ING. “Mensen bij ING zeggen vaak dat ze 'oranje bloed' hebben. Ja... weet je dat wel zeker? Ben je niet gewoon afhankelijk?”, vroeg hij zich hardop af. Het leverde hem veel kritiek op van werknemersbonden, die hem onder meer ‘respectloos’ noemden. Op zichzelf geen verrassing, zij dienden immers de belangen van de mensen op wie Knaapen doelde.
Naast kritiek leverde het interview van Knaapen hem ook lof op, omdat hij zoals gezegd ongemakkelijke waarheden durfde aan te snijden. Het komt niet vaak voor dat een dergelijk hooggeplaatst persoon zich zodanig uitspreekt. Vaak blinken zij uit in niemand voor het hoofd stoten. Knaapen deed dat wel, in een poging de bredere arbeidsproblematiek bespreekbaar te maken.