Achmea biedt werknemers werkweek van 34 uur

23 december 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een fulltime arbeidscontract bij Achmea betekent vanaf 2021 een werkweek van 34 uur. De bankverzekeraar bereikte hierover onlangs overeenkomst met de vakbonden. Werknemers die 34 uur gaan werken behouden hetzelfde salaris als ze voorheen voor 36 uur ontvingen. Met de stap wil Achmea zorgen voor meer balans tussen werk en privé en een stimulans voor het opnemen van zorgtaken. 

Vele eeuwen lang duurde een Nederlandse werkweek zes dagen. De zondag werd al vroeg uitgezonderd, zodat men op die dag naar de kerk kon. Met de opkomst van de industrialisering in de 19e eeuw besloten regeringen enigszins paal en perk te stellen aan verplichte werkweken tot wel 75 uur. Geleidelijk aan werd het maximum aantal werkuren teruggeschroefd, maar het zou nog tot 1960 duren voordat de vijfdaagse werkweek de norm werd in Nederland. 

Het verschilt een beetje per sector, maar inmiddels zijn werkweken van 36 of 40 uur de norm. In de financiële sector is het al veelal 36 uur wat de klok slaat, maar Achmea zet als eerste grote partij de stap naar een fulltime werkweek van 34 uur, met behoud van het salaris dat hoort bij een 36-urige werkweek. Volgens Achmea past deze stap bij het huidige tijdsbeeld en bevordert het de vitaliteit van mensen bij een stijgende pensioenleeftijd, een betere balans tussen werk en privé en meer mogelijkheden voor het opnemen van zorgtaken voor familie. 

Eigentijdse arbeidsvoorwaarden

“Hiermee geven we verdere invulling aan de Agenda voor de toekomst die in de vorige cao is afgesproken”, zegt HR-directeur Elly Ploumen van Achmea hierover. “Met het totale pakket bieden we een gezonde balans tussen werk- en privétijd – denk ook aan langer doorbetaald partnerverlof, meer tijd voor mantelzorg, meer tijd voor ontwikkeling en meer vrije tijd – en het gezond doorwerken tot aan het pensioen. Met deze cao behoudt Achmea een eigentijds arbeidsvoorwaardenpakket dat past bij onze visie op werkgeverschap: relevant, toonaangevend en vernieuwend.”

Hoe zit het dan met het verlies aan productiviteit? Voor een deel zullen de uren die wegvallen ingevuld worden door nieuw aan te trekken personeel. Er zullen echter ook banen zijn die door automatisering simpelweg minder ‘handjes’ nodig zullen hebben. Vooral dat laatste is een onderwerp waarover uren te filosoferen valt. Als alles in de wereld geautomatiseerd wordt, valt al snel de term ‘basisinkomen’. Maar zo ver is het nog lang niet. 

Win-win

Bij vakbond FNV zijn ze redelijk tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen. “Minder werken tegen hetzelfde salaris zorgt er niet alleen voor dat het uurloon flink omhoog gaat, maar ook dat de combinatie van werk en privé makkelijker wordt gemaakt”, aldus Zakaria Boufangacha van het FNV. “Daarnaast zou dit meer ruimte kunnen geven voor collega's met kleine contracten om juist meer te werken voor een hoger uurloon. Een echte win-win voor alle werknemers. Dit willen we het komende jaar in meer cao's realiseren.”

Als het aan vakbond CNV ligt is 34 uur een mooie stap, maar zou een werkweek van 30 uur de norm moeten worden. De nieuwe vakbondsleider Piet Fortuin pleitte hier vorige week voor, onder meer wijzend naar het hoge aantal burnouts tegenwoordig. Uit onderzoek van Maurice de Hond zou blijken dat veel Nederlanders hier welwillend tegenover staan. Dat is natuurlijk geen verrassing. Evenmin zal het een verrassing zijn als werkgevers dit voorstel afwijzen en vrezen massaal failliet te gaan.