Rabobank voornemens vestigingen Haarlem e.o. en IJmond samen te voegen
Rabobank Haarlem en Omstreken en Rabobank IJmond voegen zich per 1 mei 2020 bij elkaar. Tenminste, als het ligt aan de directies van beide banken. De ledenraden zijn inmiddels geïnformeerd en mogen eind maart hierover nog hun zegje doen. De ervaring leert echter dat dit meestal een formaliteit is.
De centralisering van Rabobank is al enkele jaren stevig aan de gang en één van de grootste uitdagingen waar de bank de afgelopen jaren voor gestaan heeft. Die strategie werd in 2015 ingezet, toen duidelijk begon te worden dat nieuwe en toekomstige eisen op het gebied van regelgeving en toezicht de bestaande organisatiestructuur onhoudbaar zouden maken. Een organisatiestructuur waarbij ruim honderd lokale banken allemaal onder hun eigen bankvergunning opereerden.
Waterscheiding
De destijds nieuwe strategie markeerde een belangrijk moment in de geschiedenis, om niet te zeggen een waterscheiding. Rabobank wil uiteindelijk toe naar een structuur met twaalf hoofdvestigingen, ondersteund door kleine vestigingen die nog wat basale diensten verlenen. De meest recente voorgenomen fusie is tussen twee Noord-Hollandse Rabobanken, namelijk Haarlem en Omstreken en IJmond. Eind maart mogen de ledenraden zich hierover uitspreken, terwijl de directies van beide banken hopen dat een samengang per 1 mei een feit is.
Als reden voor de fusie noemt men versterking van de financiële dienstverlening. Een stelling die buiten de Rabobank vaak met enig geringschattend gesnuif wordt begroet. In de eerste plaats omdat er arbeidsplaatsen verloren gaan en in de tweede plaats omdat voor bepaalde groepen mensen de afstand tot een bankkantoor toeneemt. Tegelijk is er ook een economische realiteit, waar Rabobank niet immuun voor is. Centralisering wordt nodig geacht om een relevante speler te blijven.
Expertise bundelen
“Door samen verder te gaan als één bank zijn wij beter in staat kennis, kunde en kwaliteit te bundelen”, stelt Jerry Notenboom. “Dit heeft een positieve invloed op onze continuïteit en geeft onze medewerkers de ruimte zich verder te specialiseren. Op deze manier ontstaat er meer tijd voor de klant. Met elkaar kunnen wij actief inspelen op de ingezette versnelling van de digitale beweging. Tegelijkertijd versterken wij in de regio onze positie als maatschappelijke bank.”
Gerelateerd:
Rabobank Eindhoven-Veldhoven krijgt nieuwe directeur en gaat fuseren