Jeroen van Diem (ABN AMRO) vertelt over zijn overstap naar het onderwijs

24 februari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Nu nog helpt Jeroen van Diem dagelijks zijn collega’s bij ABN AMRO, als management consultant. Straks helpt Van Diem kinderen met rekenen en taal, als zij-instromer in het basisonderwijs. Zijn werkgever ABN AMRO hielp hem bij de overstap, in het kader van het programma ‘Aan de slag voor de klas’. Dit is een convenant waarin banken, verzekeraars en onderwijspartijen sinds een jaar samenwerken om medewerkers te ondersteunen die een overstap willen maken naar het onderwijs.

“Spannend! Vanavond heb ik een gesprek met een schoolbestuur om te kijken op welke scholen ik terecht zou kunnen”, begint Jeroen van Diem. “Want ik merk wel dat het goed is om zelf veel initiatief te nemen bij zo’n overstap. Scholen zijn zeker wel geïnteresseerd, maar komen niet ‘vanzelf’ naar je toe. En als zij-instromer heb je begeleiding nodig, wat met het huidige lerarentekort soms ook lastig is. Gewoon met scholen gaan praten. Zelf dingen ondernemen is belangrijk, maar mijn werkgever heeft me ook gefaciliteerd om deze overstap te kunnen maken. Mooi dat een werkgever dat stimuleert, vind ik.”

Rode draad

Waarom deze overstap? Van Diem: “Ik ben nu 35 jaar. Heb negen prachtige jaren gehad bij een werkgever waar ik me kon ontwikkelen van projectsupport naar leidinggevende. Maar afgelopen zomer begon het te kriebelen. Ik dacht: ik heb best veel bereikt, maar wat nu? Ik wilde meer zingeving in mijn werk. Mensen trainen, coachen en inspireren was altijd al een ‘rode draad’ in mijn werk, ook privé. En ook bij de bank staan de ontwikkelingen niet stil. Dus toen kwam het in me op om daar wat mee te doen. 

Een collega wees me op onze intranetpagina over ‘cross sector mobility’. Daar staat informatie wat de bank doet om medewerkers te helpen bij een overstap. Vervolgens bezocht ik samen met 15 collega’s ‘Zin in lesgeven’, een driedaagse workshop van de Hogeschool Windesheim. Met theorie en praktijk, geschikt voor iedereen die denkt over een overstap naar welke vorm van onderwijs dan ook. Uit de workshop haalde ik de bevestiging dat het onderwijs inderdáád wel eens wat voor mij zou kunnen zijn. Het voelde echt lekker om voor de klas te staan.”

Eigen initiatief

Naast de motivatie moet je ook geschikt zijn om zij-instromer te zijn. Om te werken en leren tegelijk, aldus Van Diem: “Je moet minimaal een hbo-opleiding hebben en goed uit het ‘geschiktheidsonderzoek’ komen. Normaal biedt je toekomstige school dat onderzoek aan. Maar ik deed ‘m op eigen initiatief, om te laten zien: ik ben geschikt en ik wil graag een plek als zij-instromer.”  

Van denken naar doen gaat snel, ervaart Van Diem: “Vanaf 1 maart ga ik 50% bij de bank werken en de andere 50% meelopen op scholen. Vanaf 1 juli ga ik uit dienst, om vanaf 1 september te starten als zij-instromer. Bij welke school weet ik nog niet. Daar ga ik de komende maanden goed voor gebruiken. Mijn tip voor mensen die nieuwsgierig zijn? Ga eens vrijblijvend praten met scholen. Of loop eens een paar uur mee in de klas om de sfeer te proeven. Scholen staan er zeker voor open!” 

Dit artikel is eerder verschenen in Bank|Wereld Online, het magazine van de Nederlandse Vereniging van Banken.