Rabobank roept overheid op om provisie op BMKB af te schaffen

31 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij monde van Wiebe Draijer roept Rabobank de overheid op om de provisie op de verruimde borgstelling voor midden en -kleinbedrijf (BMKB) te schrappen. Deze provisie kan oplopen tot €3.500 en vormt zodoende een bittere pil in toch al vervelende tijden. Het antwoord van Economische Zaken? Banken kunnen zelf ook wat doen aan hun tarieven. 

Wiebe Draijer was afgelopen weekend te gast in opinieprogramma Buitenhof. Uiteraard ging het gesprek over de economische gevolgen van de corona-pandemie, met in het bijzonder aandacht voor de gevolgen voor ondernemers. Aan het begin van de crisis, zo halverwege maart, verruimde de overheid de borgstelling voor midden- en kleinbedrijf (BMKB). Banken konden sneller het krediet verruimen richting ondernemers die in financiële nood kwamen of zouden komen. De topman van Rabobank stelt in Buitenhof dat deze regeling verbeterd kan worden door de provisie op de borg te schrappen. 

Ondernemer die extra krediet nodig hebben betalen al snel 8% à 9% rente. Presentator Twan Huys vraagt waarom dat nog zoveel is, want een lager percentage zou ondernemers direct helpen. Draijer antwoordt dat de afsluitprovisie één van de redenen vormt voor dit relatief hoge percentage. “Voor de BMKB-regeling geldt een aflsuitpovisie, die rechtstreeks naar de overheid gaat. Dat gaat om een bedrag van zo’n €3.500. Eigenlijk zou je daarvan met elkaar moeten zeggen: ‘Dat hebben we nu even niet nodig.’ Dat kan zo’n percentage aanzienlijk verlagen.” Daarmee volgt hij ondernemerskoepel Ondernemend Nederland (ONL), die recent al vroeg om het schrappen van deze provisie. 

De overheid laat van zich horen via een publicatie in het FD. Het ministerie van Economische Zaken geeft aan de mogelijkheden van de door Draijer gestelde maatregel te onderzoeken, maar dat banken ook kritisch naar zichzelf zouden moeten kijken. Deze zouden moeten onderzoeken of de kosten die zij zelf rekenen voor de extra kredieten wel ‘reëel’ zijn. Met andere woorden, of het niet wat goedkoper kan.