Betalen met fiets of auto wordt werkelijkheid
Een samenwerking tussen fintech-onderneming FINN en IT-bedrijf Conneqtech leidt tot de innovatie van betalen per fiets of auto. Beide vervoersmiddelen kunnen door ze op de juiste manier uit te rusten autonome betalingen doen via een Internet of Things-platform. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld deelauto’s of -fietsen, maar bijvoorbeeld ook voor het betalen van een onderhoudsbeurt of een ritje door de wasstraat. Naast gebruiksgemak biedt deze innovatie ook nieuwe omzetkansen voor fietsfabrikanten in de vorm van een verschuiving van eigendom naar betalen voor gebruik.
Er is weinig over dat niet op een bepaalde manier ‘connected’ is. Of meer specifiek, verbonden met het internet. Lange tijd was de oude vertrouwde fiets hiervan nog een goed voorbeeld. Hoewel, al in 2014 presenteerde het Duitse sportfietsenmerk Canyon al een zogeheten ‘connected’ fiets. Slimme sensoren zorgden bijvoorbeeld voor monitoring van slijtageonderdelen, GPS-lokalisering in het geval van diefstal en zelfs het versturen van een noodbericht naar bekenden als de fiets abrupt op de grond kwam te liggen, wat zou kunnen duiden op een valpartij. Dat was een prototype, maar gaf al een aardig kijkje in de toekomst.
Nederlandse samenwerking
FINN en Conneqtech brengen de ‘connected’ fiets nog een stapje verder door er een betaalmogelijkheid aan toe te voegen. Beide bedrijven zijn van Nederlandse komaf, wat gezien de populariteit van de fiets in ons land misschien niet heel verrassend is. FINN is afkomstig uit de fintech-stal van ING en richt zich op het mogelijk maken van autonome betalingen tussen apparaten. Als voorbeeld noemt FINN een auto die zelf afrekent na een wasbeurt of een koffiezetapparaat dat nieuwe koffiebonen bestelt en betaalt als deze op zijn. FINN verzorgt de software waarmee IoT-apparaten via bestaande betaalmogelijkheden – zoals iDEAL en incasso's – op een veilige manier autonome betalingen verrichten.
Het in Bunschoten gevestigde Conneqtech is gespecialiseerd in het ontwerpen van de benodigde hardware, aangevuld met een IoT-platform en een gepersonaliseerde app voor zowel fabrikant, dealer en gebruiker. Door de toevoeging van software van FINN wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een fiets of auto tot een autonoom betaalmiddel te maken.
Naast nieuwe vormen van gebruiksgemak voor consumenten biedt deze ontwikkeling volgens beide ondernemingen ook omzetkansen voor de fietsindustrie. Waar het businessmodel van oudsher is gericht op pure verkoop – in essentie een eenmalig moment van winst maken – kunnen fietsen door de toevoeging van FINN ook worden verhuurd aan bedrijven of consumenten. Niet voor een vast tarief, maar gemeten naar het aantal minuten, uren of het aantal kilometers dat ermee gereden is. Ofwel, een ‘pay per use’ model.
Eenvoudig en veilig
“Als slimme apparaten zelf betalingen gaan doen, moet dat zo eenvoudig en veilig mogelijk gebeuren. Met FINN hebben we onder de vleugels van ING een service gecreëerd die veilige transacties van IoT payments mogelijk maakt”, aldus Arlette Warmerdam, productmanager bij FINN. “We willen deze kennis graag toepassen in een markt waar apparaten steeds meer verbonden zijn met het internet en binnenkort ook autonomer worden, zoals de mobiliteitssector. We kijken er daarom naar uit om samen met Conneqtech aan de slag te gaan.”
Bart Visser, CEO bij Conneqtech: “We zien binnen het mobiliteitslandschap een verschuiving van eigendom naar betalen voor gebruik. De oplossing van FINN haakt hier mooi op aan. We zijn dan ook erg blij samen te werken met FINN waarmee we klantervaringen kunnen verbeteren en nieuwe verdienmodellen voor onze klanten kunnen creëren.”