Masha Galperina over haar keuze voor een carrière bij DNB
Masha Galperina is inmiddels een aantal jaren werkzaam bij De Nederlandsche Bank (DNB). Ze leek eerst te kiezen voor PhD-traject in de economie, maar raakte na een studiebezoek aan de Europese Centrale Bank in Frankfurt onder de indruk van het werk van centrale banken. Na een dag meelopen bij DNB was ze definitief om. Ze werd monetair beleidsadviseur en voert samen met haar collega’s het Europese monetaire beleid uit.
Galperina heeft een bachelor in Natuurkunde en Wiskunde en een master in Economie. Daarnaast is ze afgestudeerd aan het Conservatorium – ze speelt al haar hele leven piano. “Studeren ging me altijd goed af. Na mijn research master leek een Phd traject in de economie dan ook een logisch vervolg. Totdat ik op een dag samen met mijn medestudenten op bezoek bij de ECB in Frankfurt was – ik was meteen onder de indruk.”
“Na dat bezoek en een inhousedag bij De Nederlandsche Bank stond mijn keuze vast: ik wil bij de centrale bank werken. De combinatie van iets kunnen betekenen voor de samenleving, écht inhoudelijke, soms internationale vraagstukken en de mogelijkheid om te leren en je te ontwikkelen was precies wat ik zocht. En nu een paar jaar later ben ik gewoon onderdeel van datgene wat ik toen zo imponerend vond.
Schot in de roos
“In 2015 ben ik bij DNB begonnen als trainee. Dan doe je drie rotaties van elk acht maanden. Ik begon bij de Divisie Toezicht Verzekeraars waar ik de eerste kennis maakte met de institutionele kant van de economie. Daarna vertrok ik naar de Divisie On-site toezicht en Bancaire Expertise. Daar wordt onderzoek naar risicobeheersing bij banken gedaan, bij de banken zelf over de vloer, onder andere door interviews met managers en bestuurders, en door in dossiers van de bank zelf te duiken.”
“Voor een deel van zo’n ‘on-site’ mocht ik zelfs een maand naar Madrid. Hoe gaaf is dat? Mijn laatste rotatie was bij de Divisie Financiële Markten. De monetaire kant van de economie spreekt me enorm aan: de wisselwerking tussen rente en inflatie, de geldcreatie, monetaire transmissie. Bij FM ging mijn monetaire hart sneller kloppen, en daar ben ik na mijn traineeship dan ook blijven werken.”
Kopen en verkopen
In mijn huidige functie voer ik samen met mijn teamgenoten het Europese monetaire beleid uit. We zitten dagelijks in de markt waar we onder andere staatsleningen en obligaties opkopen. Wekelijks houden we teleconferences met 19 andere landen om het monetaire beleid te bespreken. En een persconferentie van Mario Draghi bij de ECB in Frankfurt is voor mij nu gewoon m’n werk. Je bent een onderdeel van iets heel groots, daar ben ik echt trots op. Het klinkt misschien een tikkeltje cliché, maar ik voel echt dat ik hier bijdraag aan de samenleving en stabiele economie.
Onafhankelijkheid en internationaal perspectief
Natuurlijk hebben we te maken met politieke belangen. Zet negentien landen aan tafel en ze hebben allemaal een ander perspectief op hetzelfde onderwerp. En dan is er ook nog eens de publieke opinie. Met economie is het net als met voetbal; iedereen heeft er wel een mening over. Kijk maar naar het huidige Europese (ruime) monetaire beleid – er zijn voor- en tegenstanders.”
"We zullen nooit weten hoe het na de crisis was verlopen als we níet hadden gedaan wat we nu hebben gedaan."
“Maar uiteindelijk moeten we het ermee doen, want we zullen nooit weten hoe het na de crisis was verlopen als we níet hadden gedaan wat we nu hebben gedaan. Een collega grapte ooit: ‘Het weer laat zich makkelijker voorspellen dan de economie.’ Dat is nou het leuke aan ons werk: niets is voorspelbaar, elke dag is weer een nieuwe uitdaging.”
Klik met collega’s
"Je hebt hier inhoudelijke uitdagingen, je kunt jezelf op allerlei manieren (van Summer Schools tot interne opleidingen) ontwikkelen, maar nog belangrijker vind ik de persoonlijke klik met collega’s. Dat was voor mij toch wel de grootste positieve verrassing toen ik hier kwam werken. De cultuur is hier juist warm en informeel, en mijn divisie is ook best jong. Je leert elkaar hier snel kennen en de lijntjes zijn kort. Ook heeft DNB een vereniging voor jonge collega’s, JongDNB, waar ik nu in het bestuur zit. We organiseren allerlei activiteiten, van studiereizen en seminars tot borrels en wintersporttrips. Ja, ik heb het enorm naar m’n zin. Voorlopig zit ik bij DNB prima op m’n plek."