Rabobank nomineert drie kanshebbers voor Vastgoedprijs 2020
Het Stadhuis van Den Haag, woon- en winkelgebied ‘t Sas in Breda en de A’DAM Toren in Amsterdam zijn genomineerd voor de Rabo Vastgoedprijs 2020. Alledrie blinken zij uit op het vlak van duurzame en toekomstbestendige vastgoedontwikkeling. Op 5 november wordt tijdens Provada Live de winnaar bekendgemaakt.
De drie genomineerde vastgoedprojecten, staan die er inmiddels niet al een heel tijdje? Dat klopt. Het Haagse Stadhuis dateert zelfs uit het vorige millennium, al klinkt dat verder weg dan het lijkt. De Rabo Vastgoedprijs 2020 is geen regulier programma, maar een speciale editie waarin men terugblikt op dertig jaar Rabo Vastgoedprijs. Een periode die vijftien winnaars heeft opgeleverd, omdat de prijs om het jaar uitgereikt wordt. De drie meest toonaangevende projecten maken kans om nog eens een keer te winnen.
De vraag die grotendeels zal bepalen wie mag rekenen op deze extra prijs is welk project de meeste impact heeft gehad op de omgeving en zich de afgelopen jaren het beste heeft aangepast aan de veranderingen in de markt. Uit elk van de drie decennia dat de Rabo Vastgoedprijs inmiddels omspant komt een kandidaat naar voren.
Drie genomineerden
Uit de periode 1990-1998 is dat het Stadhuis in Den Haag, ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier. Een gebouw dat vanwege zijn hagelwitte voorkomen al snel de bijnaam ‘Het IJspaleis’ kreeg, ruim voordat filmstudio Disney in de film Frozen een daadwerkelijk paleis van ijs bedacht. Dit project won de prijs in 1996. Volgens de jury heeft het gebouw de tand des tijds heel goed doorstaan. “Een prachtig architectonisch statement dat nog altijd heel modern oogt, waar je niet omheen kunt en grote impact heeft gehad op de ontwikkeling van de omgeving”, luidt het verdict.
Woon- en winkelcentrum ‘t Sas in Breda is de kanshebber uit de periode 2000 - 2008. ‘t Sas werd geopend in 2003 en heeft betrekking op een winkelhof, dat bestaat uit winkels, horeca en zelfs een hotel. De naam heeft verder niets te maken met een sluis of anderszins een waterbouwkundig project, maar met de achternaam van ene Frans ‘t Sas, een succesvol bakker van eind 19e eeuw. De jury beoordeelt ‘t Sas als een voorbeeld van aantrekkelijke stedelijke herontwikkeling, dat later succesvol toegepast is elders in Nederland. Men roemt ook de passie en visie van de lokale ondernemer, die als eigenaar altijd heel betrokken is gebleven bij de locatie en de huurders.
In de meest recente periode van 2010 - 2018 ging de A’DAM Toren in Amsterdam er met de honneurs vandoor. Het voormalige kantoor van Shell aan het IJ kreeg een grondige metamorfose in een twee jaar durend renovatietraject. Het leverde de hoofdstad een nieuw icoon op, dat volgens de jury een groot commercieel succes is en veel heeft betekend voor het omliggende gebied. Interessant is dat hoofdaannemer J.P. van Eesteren ook de bouwer is van het nieuwe en zeer duurzame kantoor van Triodos Bank tussen Driebergen en Zeist.
Laatste keer in deze vorm
Het wordt de laatste keer dat de Rabo Vastgoedprijs onder die naam wordt uitgereikt, zij het dit keer in overkoepelende vorm. Rabobank gaat namelijk samenwerken met NEPROM, de belangenvereniging voor projectontwikkelaars. Over dat besluit vertelt Roel van de Bilt, directeur Rabo Real Estate Finance: “De Rabo Vastgoedprijs is in 30 jaar uitgegroeid tot een begrip in de markt. We zien echter ook dat het gevaar van inflatie op de loer ligt, omdat de afgelopen jaren meer vastgoedprijzen zijn ontstaan. Daarom bundelen we vanaf volgend jaar onze krachten verder met de NEPROM. Rabobank blijft als belangrijke vastgoedfinancier de Nederlandse vastgoedontwikkeling een warm hart toedragen.”
De naam gaat dus verdwijnen, maar de verbinding met Rabobank blijft. “Wij gaan actief de tweejaarlijkse NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling ondersteunen. Zo brengen we financiële vastgoedkennis en brede kennis van de markt bij elkaar, om meer impact te hebben op de kwaliteit van de vastgoedontwikkeling in Nederland.”