Overname Ingenico door branchegenoot Worldline een feit
Betaaldienstverlener Worldline – een tak van de Franse Atos Groep – betaalt €7,8 miljard voor concurrent en branchegenoot Ingenico. Afgelopen februari werd het bod wereldkundig gemaakt, inmiddels zijn alle plooien rond de overname gladgestreken. De schaalvergroting stelt Worldline naar eigen zeggen in staat om op mondiale schaal state-of-the-art betaaloplossingen te bieden aan banken, ondernemers en het hele financiële ecosysteem.
Met een overnamesom van €7,8 miljard is het één van de grotere overnames van het jaar. Zowel Worldline als Ingenico – allebei afkomstig uit Frankrijk – hadden een uitstekend 2019 achter de rug. Ondanks die goede economische resultaten is er in de markt waarin beide bedrijven actief zijn niet heel veel ruimte over voor organische groei. Acquisitie is dan al snel één van de geijkte groeipaden die overblijft. Beide ondernemingen hebben een geschiedenis die bol staat van fusies en overnames.
“Dit is een zeer belangrijke mijlpaal voor Worldline, specifiek gericht op de versterking van de waardepropositie van onze gehele dienstverlening”, aldus Worldline CEO Gilles Grapinet. Hij benadrukt de toegenomen schaalgrootte en de mogelijkheid om winkeliers en banken in het bijzonder te ondersteunen met hoogwaardige elektronische betaaldiensten voor hun eigen groei en digitale transformatie. “Daarbij zetten wij ons meer dan ooit in om bij te dragen aan de duurzame groei van de samenlevingen waarin wij actief zijn, terwijl wij op het hoogst mogelijke niveau van sociale en milieuverantwoordelijkheid blijven opereren.”
Gunstige timing?
Toen het bod geaccepteerd werd, was het begin februari. Hier en daar rinkelden reeds wat alarmbellen vanwege Covid-19, maar van crisis was nog zeker geen sprake. In elk geval niet in Europa. In Europa begon de crisis pas in maart en afgaand op berichten in de media duurt de situatie nog wel tot volgend jaar Pasen.
Daarmee rijst de interessante vraag of Worldline op een gunstig moment heeft aangekocht of juist niet. De marktomstandigheden zijn immers volledig veranderd. De overname van de Nederlandse bank NIBC door Blackstone kwam hierdoor bijvoorbeeld op losse schroeven te staan, waarna heronderhandelingen uitsluitsel boden. Kenners stelden dat fintech-bedrijven een moeilijke tijd tegemoet zouden gaan, omdat investeerders kritischer werden op waar ze hun geld aan uit gingen geven.
Inmiddels zijn er meerdere signalen dat de fintech-sector voorlopig juist als een veilige investering wordt gezien. Omdat veel mensen thuis zitten, is de online verkoop explosief toegenomen. Daarvan profiteren allerlei soorten bedrijven in de keten, van de online winkeliers en betaaldienstverleners tot de Amazons van deze wereld. Het tijdstip van overname hoeft dus zeker niet als ongunstig te worden bestempeld.
Op drie na grootste
Met de overname wordt Worldline de op drie na grootste speler ter wereld en de grootste van Europa. In totaal werken er nu zo’n 20.000 mensen voor het bedrijf, verspreid over vijftig landen. Volgens eigen gegevens levert Worldline diensten aan één miljoen ondernemingen, en 1.200 banken en financiële instellingen. “Ondanks de moeilijke tijden die we nu allemaal doormaken, heb ik nog nooit zoveel vertrouwen gehad in het potentieel en de toekomst van onze groep en zijn 20.000 medewerkers”, aldus Grapinet.