Idee rond hergebruik restwarmte afvalwater wint ASN Bank Wereldprijs

30 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Je huis verwarmen met de restwarmte van afvalwater. Met dat idee wonnen twee ondernemers eerder deze maand de ASN Bank Wereldprijs, een jaarlijks concours waarin duurzaam ondernemen wordt aangemoedigd. Auke de Vries en Sander Wapperom van DeWarmte winnen een bedrag van €25.000 met hun energiebesparende oplossing. 

Via het platform ‘Voor de Wereld van Morgen’ wil ASN Bank – onderdeel van de Volksbank – Nederlanders inspireren om duurzamer te gaan leven. Dat doet het platform door de publicatie van allerlei artikelen vol met tips en adviezen. Bijvoorbeeld over duurzame voedingskeuzes, recycling-initiatieven of over de onhebbelijkheid om bijvoorbeeld vijf kledingstukken online te bestellen en er vier terug te sturen. 

In het bijzonder richt ‘Voor de Wereld van Morgen’ zich op startende ondernemers met duurzame ideeën. Immers, duurzame keuzes maken als consument is alleen mogelijk als er daadwerkelijk duurzame alternatieven bestaan. Jaarlijks geven tientallen tot iets over de honderd startups zich op om prijzen te winnen die hun onderneming verder kunnen brengen. Naast geld is dit bijvoorbeeld ook coaching en advies. 

Restwarmte afvalwater hergebruiken

Voor de 2020-editie hadden 130 bedrijven zich opgeven. Maar zoals Henny Huisman altijd al wist, er kan er maar één de winnaar zijn. En dat is dit jaar DeWarmte. DeWarmte is een tamelijk ingenieus project dat warmte uit afvalwater onttrekt om huizen te verwarmen. Zonder dat men er stil bij staat wordt er nogal wat warm water simpelweg het riool ingestuurd. Bijvoorbeeld tijdens het scheren, het douchen of het afspoelen van wat vaat. 

De gemiddelde temperatuur van afvalwater is volgens DeWarmte nog steeds 27°C. Ondernemers Auke de Vries en Sander Wapperom – allebei met een master in energietechnologie op zak – bedachten een systeem dat het water afkoelt tot 2°C. De onttrokken warmte wordt vervolgens gebruikt om warm tapwater te maken. Volgens het bedrijf levert dit een gemiddeld huishouden een gasbesparing – en dus ook een financiële besparing – op van 650m3 per jaar. 

Er waren na eerdere selecties nog zes ondernemingen over, maar de jury kon uiteindelijk niet om DeWarmte heen. “Alles aan hun oplossing om woningen te verduurzamen klopt en beide ondernemers zijn heel bevlogen en betrokken bij het onderwerp”, aldus juryvoorzitter Ynzo van Zanten, in het dagelijks leven werkzaam voor Tony’s Chocolonely. De uitverkiezing levert De Vries en Wapperom een bedrag op van €25.000. Naast dit bedrag dat ze kunnen inzetten voor uitbouw van hun onderneming krijgen zij ook toegang tot minder tastbare, maar minstens zo waardevolle, zaken als coaching en training.

Nummers twee en drie

Achter DeWarmte eindigde op de tweede plaats Kumasi. Kumasi maakt fruitige drankjes van het restant van cacaovruchten. Rondom de cacaobonen zit nog best wat vruchtvlees, dat normaal gewoon wordt weggegooid. Door er een drankje van te maken – dat naar eigen zeggen qua smaak het midden houdt tussen lychee en mango – is er minder verspilling én kunnen cacaoboeren wat extra verdienen. Op de derde plaats eindigt Forest Wool. Forest Wool maakt van de vezels in dennennaalden – een afvalproduct bij houtproductie – textiel, dat voor uiteenlopende doelen gebruikt kan worden.