Betaalverwerker Buckaroo wisselt voor derde keer van ‘eigenaar’

17 december 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In een Frans onderonsje is de Nederlandse betaaldienstverlener Buckaroo opnieuw verkocht. BlackFin Capital Partners heeft zijn controlerend belang voor zo’n €150 miljoen aan Keensight Capital verkocht; in beide gevallen gaat het om Franse private-equity bedrijven. De deal ligt vooralsnog ter goedkeuring bij de toezichthouder en moet uiteindelijk in het tweede kwartaal van 2022 plaatsvinden.

Dat stellen ingewijden tegenover het Financieele Dagblad. De krant schrijft dat Buckaroo met de overname de winnaar is van een turbulent jaar binnen de Nederlandse betaalsector. Concurrenten Pay.nl en MultiSafepay stonden namelijk ook te koop, maar moesten het verkoopproces om verschillende redenen vroegtijdig staken.

Hoewel Buckaroo een ‘gezond’ bedrijf is, wordt de betaalverwerker wel gezien als een relatief kleine speler in de Nederlandse betaalsector. Ten opzichte van Mollie en Adyen groeit Buckaroo veel minder had. Waar Buckaroo voor €150 miljoen van de hand wordt gedaan; noteert Adyen bijvoorbeeld op de beurs een marktkapitalisatie van €74 miljard en tekende Mollie een waardering van €5,4 miljard in de boeken. 

Betaalverwerker Buckaroo wisselt voor derde keer van ‘eigenaar’

In tegenstelling tot zijn concurrenten, focust Buckaroo zich uitsluitend op de Benelux. De Utrechtse betaalverwerker rekent onder andere de Nederlandse Loterij, Swapfiets en de Nederlandse Spoorwegen tot zijn klanten.

Houdbaarheidsdatum bereikt

Tegenover het FD bevestigt Buckaroo-CEO Paul Scholten dat er inderdaad een deal op handen is. Scholten legt uit dat private-equity fondsen bedrijven zelden langer dan vier jaar in hun bezit houden, waardoor de “houdbaarheidsdatum” bijna bereikt was. Het verkoopproces kwam volgens de CEO dan ook niet als een verrassing.

Scholten heeft met Buckaroo het doel om uit te groeien naar een van de grotere betaaldienstverleners in de Benelux. Hoewel de winst van het bedrijf de afgelopen jaren slonk (€1,5 miljoen in 2017 en €300.000 in 2019), groeit de omzet van de betaalverwerker sinds kort juist weer.

“Er was een issue en daar hebben we maatregelen op genomen. Voor 2021 staat de omzetverwachting op €25 miljoen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019.” Scholten wijst daarbij op de afgeronde overname van betaalbedrijf Sisow (dat 14.000 kleine mkb’ers bedient) en de ontwikkeling van nieuwe diensten.