Bas Marteijn: ‘Ik ga elke ochtend fluitend naar m’n werk’

22 maart 2022 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

De titel verraadt al hoe Bas Marteijn, Chief Country Officer Netherlands van Deutsche Bank, in het (zakelijke) leven staat: enthousiast en positief. Onder meer over zijn positieve drive – en nog veel meer – ging het gesprek dat Jeroen Broekema van de Leaders in Finance-podcast met hem had.

Bas Marteijn (49) groeide op in een dorpje in de Betuwe. Na zijn studie economie aan de UvA startte hij in 1998 zijn carrière als econoom bij NIBC. Na een paar jaar stapte hij over naar Deutsche Bank, waar hij – na een uitstapje naar ABN AMRO – ook nu werkzaam is. Hij vervulde diverse managementfuncties, zoals onder meer Head Commercial Banking Netherlands. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de Nederlandse tak van de bank.

Voor Marteijn was het geen uitgemaakte zaak dat hij voor een bank aan de slag zou gaan. Voor hetzelfde geld was hij terechtgekomen op een ministerie. “Ik zag mijn voorland bij het ministerie van Financiën of bij het IMF”, vertelt hij. “Ik heb algemene economie gestudeerd, dus mijn ideeën waren toch wel om op die manier mijn carrière te beginnen.”

Het werd ineens bankieren

Hij werd echter gebeld door de Nationale Investeringsbank, die hem uitnodigde voor een gesprek. Het onderhoud verliep volgens Marteijn enthousiast en dat resulteerde uiteindelijk in een aanstelling. “Ik nam dat enthousiasme over en ineens had ik door dat dat ook hartstikke leuk was. Het stond niet op mijn radar”, geeft hij toe, “maar toen werd het ineens bankieren.”

Bas Marteijn, Chief Country Officer Netherlands van Deutsche Bank

Dat Marteijn niet voor één gat te vangen is kwam al tijdens zijn studie naar voren. Zo had hij als student verschillende nevenfuncties, waardoor hij zich op een veelzijdige manier kon ontwikkelen. “Ik vind het leuk om een breed palet van ballen in de lucht te hebben en daar ook initiatieven in te nemen”, legt hij uit. Daarbij had hij ook een duidelijke doelstelling voor ogen: “Hoe je dingen in beweging kan krijgen naar de betere versie van wat je aan het doen bent.”

Die leergierige houding heeft hem veel gebracht. Ook simpelweg “hard werken” speelde daar echter een belangrijke rol in, zo vertelt Marteijn. Hij geeft toe dat hij wel moest leren om dat harde werken te doseren. “Controle over je eigen volumeknop”, noemt hij het metaforisch. “Dat kwam bij mij pas na tien jaar in het professionele leven te hebben gezeten”, vertelt hij eerlijk. “Dat moest ik echt ervaren. Maar ik ging, en ga nog steeds, elke ochtend fluitend naar m’n werk.”

Optimistische mindset

Die positieve mindset lijkt hem aangeboren, zoals hij ook zelf aangeeft. “Ik kan over veel dingen enthousiast worden. Er zijn gewoon meer dingen die ik zou willen doen dan dat ik er tijd voor heb. Dat is de belangrijke basis voor de lol die ik altijd gehad heb in mijn werk.”

In zijn huidige werk als CCO bij Deutsche Bank ziet Marteijn voldoende uitdaging om gedreven te werken aan onderwerpen zoals bijvoorbeeld ESG, dat bij veel ondernemingen inmiddels serieus op de agenda staat. “Ook Deutsche Bank wil daarin haar plek vinden en dat doe je met producten, maar ook gewoon met enthousiaste, gemotiveerde medewerkers die op die manier zien hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.”

Een andere actuele uitdaging waar de financiële wereld mee bezig is, en waar ook Deutsche Bank een bijdrage aan wil leveren, is de bestrijding van financiële criminaliteit. “Dat is ook een heel belangrijk punt”, erkent Marteijn. “Het past ook heel erg bij ons DNA, en er gaat een goed stuk van mijn tijd zitten in het bouwen van de poortwachtersfunctie.”

De financiële industrie in transitie

Hij is er trots op in een organisatie te mogen werken die een relevante plek is geworden voor ondernemingen. “Ondernemingen die klant bij ons worden gaan ook niet meer weg – die willen blijven. Dat betekent dat je relevant bent.” Deutsche Bank werkt er hard aan om ook de komende jaren relevant te blijven, vertelt Marteijn. “Dat doen we in een organisatie die bruist, die verjongt en die digitaliseert. De financiële industrie zit in transitie en dat geldt ook voor Deutsche Bank.”

In deze transitie nemen naast de traditionele banken ook talloze nieuwe spelers een steeds centralere rol in – denk aan fintechs en betaaldienstverleners. Marteijn ziet het uiteraard, maar vindt ook dat banken volop meegaan in de ontwikkelingen, zoals instant payments. “Daar zie ik banken een permanente en structurele rol spelen, ook in de komende jaren.”

"De organisatie van Deutsche Bank bruist, verjongt en digitaliseert."

Hij ziet voor zichzelf dan ook geen reden om te verkassen of een andere uitdaging aan te gaan. “Ik zie nog veel groeipotentieel in Nederland en wat ik ook leuk vind is dat de financiële industrie zich echt aan het herontdekken is.” Hij schat in dat deze transformatie nog wel vijf tot tien jaar kan duren. “Dat is ook een inspirerend vraagstuk om elke dag mee bezig te zijn.”

De volumeknop zachter en harder zetten

Dat ‘bezig zijn’ doet Marteijn wel een stuk gedoseerder dan in zijn begintijd, zo geeft hij aan.  De “volumeknop” heeft hij doorgaans dan ook minder hard aanstaan. Dat kan volgens hem als je weet dat je een “goed managementteam” om je heen hebt staan. “Dat betekent ook een stuk loslaten en minder controle willen hebben. En ook gewoon kiezen voor vrije tijd. Dat heb ik wel meer geleerd de afgelopen tien jaar.”

Tot slot nog – in het kort – zijn advies voor mensen die starten op de financiële arbeidsmarkt: “Neem na je studie de tijd, kijk goed om je heen, laat je verleiden, laat je inspireren, spreek veel mensen en maak dan die stap. Als je dan landt in die eerste baan is het helemaal niet erg om in de eerste vijf jaar, als je nog weinig verantwoordelijkheid hebt, die volumeknop lekker hard te zetten en vijf jaar lekker te knallen.”

Luister hier de volledige aflevering.